Доклад: Ангажиментите за нулеви емисии на големите добивни компании са само формални


Доклад: Ангажиментите за нулеви емисии на големите добивни компании са само формални
Снимка: iStock

914

Броят на компаниите в сектора на изкопаемите горива с цели за нулеви нетни емисии на парникови газове, е нараснал рязко през последната година, но повечето не успяват да отговорят на ключови опасения, което прави тези цели „до голяма степен безсмислени“, предаде Reuters, като се позова на нов доклад.

Около 75 от 112-те най-големи компании заети в сектора в света вече са се ангажирали да достигнат нетно нулево ниво – процес, при който дори и да се генерират парникови газове, се неутрализират с други методи, като улавяне на въглеродния диоксид, електрификация, намаляване на консумацията и др.

Това е увеличение от 51 компании, които заявяваха такива намерение преди година, според оценката на публично достъпни данни от Net Zero Tracker, управлявана отчасти от базираното във Великобритания звено за енергийно и климатично разузнаване и Оксфордския университет.

Но повечето цели на големите компании не покриват напълно или им липсва прозрачност за отделяните емисии. Това включва и използването на продукти на компанията – най-големият източник на емисии. Не се включват и краткосрочни планове за намаляване на тези емисии, гласи доклада.

Докладът също установи, че нито една от компаниите за изкопаеми горива не поема нужните ангажименти да се откаже от добива или производството на изкопаеми горива.

В сегашния си вид около 4000 държави, щати, региони, градове и компании в световен мащаб вече са се ангажирали с обещания за нулеви емисии.

Миналия ноември ООН издаде насоки за това как трябва да изглежда една „добра“ стратегия за ограничаване емисиите, за да се избегне т.нар. „грийнуошинг“ – обявен само на на хартия ангажимент за справяне с въглеродните емисии или други екологични цели.

„Все още не сме видели сериозни действия от компаниите за изкопаеми горива или други компании за спазване на тези (насоки), така че още има много работа за вършене, за да стигнем до това ниво“, заяви Томас Хейл от Оксфордския университет, съавтор на доклада.

По думите на Дейзи Стрейтфийлд, директор по устойчивостта в глобалния мениджър на активи Ninety One „надеждните планове и смисленото изпълнение няма да се случат за една нощ“, като много компании вършат по-добра работа от националните правителства.

Проучване, публикувано миналата седмица в сп. Science, установи, че около 90% от целите на държавите за нулеви емисии е малко вероятно да се постигнат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Банки и компании в страните членки заблуждават, че са екосъобразни

Климатичните цели: Въглеродните емисии на ЕС достигнаха интересни нива

Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички