Държавната петролна компания не може да се приватизира и фалира


Държавната петролна компания не може да се приватизира и фалира
Снимка: iStock/Guliver

4582

До 3 месеца от вписването на Държавната петролна компания в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция "Митници".

Това става ясно от проектозакона за създаването ѝ, публикуван на интернет страницата на парламента. Компанията ще бъде създадена с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност, пише още в законопроекта. В него са описани функциите, анонсирани миналата седмица от финансовия министър Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет. Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение, се казва още в текста.

Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв. Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

Ще могат ли всички да използват данъчните складове?

Проектозаконът потвърждава и намерението на държавата да си осигури свободен достъп на всеки търговец до данъчен склад (чл. 47, ал. 12). Санкциите при нарушение на този принцип обаче са твърде символични – от 500 до 2000 лв. при първо нарушение и от 1000 до 5000 лв. при всяко следващо. Подобни глоби няма как да стреснат големите търговци на горива, чиито обороти са за стотици милиони.

Държавните бензиностанции може да взривят пазара на имоти

Това на практика означава, че големите в бранша отново могат да не допускат по-малките играчи в данъчните си складове, блокирайки опитите им да внасят горива. Единственият шанс на малките търговци е да ги съхраняват в държавните данъчни складове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички