ЕК ще инвестира 300 млн. евро в ядрени изследвания


ЕК ще инвестира 300 млн. евро в ядрени изследвания
Снимка: Getty Images/Guliver

2594

ЕС ще инвестира 300 млн. eвро през 2021 г. в научни изследвания в областта на атомната енергия. Средствата са част от 5-годишната програма на Euratom на стойност 1,38 млрд. евро, съобщи Science Business.

Една трета от финансирането тази година - 102 млн. евро, ще бъде насочено към областта на ядрения синтез. 532 милиона евро ще бъдат предоставени за проучвания в Съвместния изследователски център на Европейската комисия Joint Research Centre.

Еврокомисарят по научните изследвания Мария Габриел заяви, че е доволна от факта, че Euratom „преминава отвъд традиционните енергийни въпроси от голямо значение, като ядрената безопасност, за да се справи и със социалните проблеми като здравеопазването и образованието“.

Финансирането на научните изследвания за ядрен синтез на Euratom ще бъде насочено най-вече към международния проект ITER - експериментален реактор, който има за цел да покаже, че термоядреният синтез може да бъде безопасен източник на енергия на Земята. Индия и ЕС с обща атомна пътна карта, включваща сътрудничество за ITER

Работейки в партньорство с изследователски и енергийни организации от държави-членки на ЕС, Швейцария и Обединеното кралство, финансираните от Euratom изследвания ще помогнат за генериране на знания и ще осигурят обучение за учени и инженери по термоядрен синтез, като подготовка за въвеждане в експлоатация на ITER до 2025 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички