Експерт: Оборудването на АЕЦ "Белене" е начин България да печели пряко от Украйна


Експерт: Оборудването на АЕЦ "Белене" е начин България да печели пряко от Украйна
Снимка: Facebook: Министерство на енергетиката

2685

Имаме ли нужда от АЕЦ „Белене“? Правили сме различни изчисления и при различни модели АЕЦ „Белене“ не ни трябва, тъй като няма на кого да продаваме произведеното. Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров в ефира на NOVA. По думите му според един от анализите дори първите 30 години проектът ще е на загуба.

Относно продажбата на реакторите от АЕЦ „Белене“ на Украйна, Владимиров отбеляза, че в икономиката има правило – как да се минимизират разходите. „Когато сме направили едни големи разходи и проектът ще е губещ, най-добре е да продадем оборудването или да вземем дял в ядрената енергетика на Украйна“, посочи той.

Според него така може да взимаме дивидент, тъй като Украйна ще стане водещ фактор в ядрената енергетика. Какво означава това – България да направи сделка, при която част от печалбата на Хмелницката АЕЦ да е за нас! „Украйна много повече има нужда дори и от резервни части“, обясни експертът.

По думите му не ни трябва никаква нова ядрена мощност. „Още един блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще е напълно достатъчен“, смята Владимиров.

Според него продажбата на реакторите би трябвало да подобри финансовото състояние на БЕХ, защото сега те не носят дивиденти, а седят и се амортизират.

„Не мисля, че ако продадем реакторите на Украйна, то това означава слагане на кръст на ядрената енергетика у нас“, заяви от своя страна Трайчо Трайков.

„По време на арбитража ние настоявахме, че трябва да се търсят начини това оборудване да се продаде. „Росатом“ направиха един доклад, който показваше защо не могат да се продадат и че не отговарят на другите проекти по света. Но едни от най-големите експерти са в Украйна и те казват, че стават за техния проект. Вероятно това, което за нас е ненужно и рисковано, за тях е добро“, обясни той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК подкрепя Украйна да купи българските ядрени реактори с евросредства

Парламентът разреши преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене"

Премиерът Денков заяви ще бъдат ли продадени на Украйна реакторите на АЕЦ "Белене"

Украйна иска оборудването на АЕЦ "Белене"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички