Експерти поискаха отлагане на новите правила при търговията с електрическа енергия


Експерти поискаха отлагане на новите правила при търговията с електрическа енергия
Снимка: iStock

4051

Предложените промени в правилата за търговия с електрическата енергия от КЕВР се подкрепят от експерти, но трябва да има предварителни тестове, както и тяхното въвеждане да не е от 1-ви април. Това стана ясно по време на обществено обсъждане между КЕВР и заинтересовани по проекта експерти.

С изготвения проект от КЕВР се цели създаването на механизъм за изчисляване на разходите за балансиране на координаторите на балансиращи групи във всеки период на сетълмент, статус на регулиране, позиция на небаланса (излишък/недостиг) и посоката на плащане между независимия преносен оператор и координаторите. Цели се и да се създадат предпоставки за участие на операторите на затворени електроразпределителни мрежи и на операторите на съоръжения за съхранение на електрическа енергия на електроенергийните пазари, с което да се гарантира, че тези нови участници ще бъдат равнопоставени с останалите търговски участници и ще могат пълноценно и ефективно да осъществяват дейността си съобразно техните специфики, предаде БГНЕС.

Адвокат Георги Тошев от Института за развитие и управление на ресурсите (ИРУР), уточни, че не са ясни ефектите от въвеждането на 15 минутният сетълмент. „Има риск от изкуствено повишаване на цените, трябва да се види как ще повлияе то върху тях, плюс това няма и данни от измерването. Ние трябва да направим методиката, така че да може да бъде ползвана от крайния потребител в криза", заяви адв. Тошев.

Разрешиха индексация с размера на инфлацията на договори по обществени поръчки за доставка на газ, топлинна и електрическа енергия

"Ние подкрепяме промяна на формирането на цените на балансираща енергия. Бих посъветвал КЕВР да помисли за цената на доставчика на последна инстанция. Очаквам новият механизъм за излишък на цените да доведе до по –малко използване на регулиращи мощности". Това заяви и представител на Националната електрическа копания.

"Предложените три групи измерения са необходими. Приветствам усилията на КЕВР за изработването на нова методика за ценообразуването . Предлага се тази методика да влезе от 1-ви април, за нас трябват тестове обаче преди това". Това заяви и Зорница Генова от Електрохолд.

"За период от около 3 месеца искаме да получаваме резултати от сетълмента по всеки негов период. Независимият преносен оператор прилага методика за балансиране, по която се определя цената за балансиране, при което резултатите се предоставят ежеседмично. Подобно прилагане на регламента не видяхме да бъде отразено в правилата", това подчерта Красимир Живашки, изпълнителен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ).

"Смятаме, че трябва да се изясни какво ще се случи с пределните цени, дали ще останат в този си вид. Уреждането на достъп до данни за формиране на цените на балансиране също трябва да се засегнат. Останалите предложения ще ги предоставим писмено". Това заяви и Ивайло Найденов, изпълнителен директор на „Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК).

"Ние имаме предложения относно формирането на цените на балансиращия пазар, които ще изпратим писмено. За сега предлагаме методиката да се въведе от 1-ви юли, защото 1-ви април е прекалено кратък срок, за да можем в дълбочина да направим необходимите симулации във връзка с новата методика". Това заяви и Миглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Хидроенергийната асоциация, представена от Теофана Григорова, също изрази подкрепа за изработените механизми и заяви, че ще предостави всичките си предложения писмено.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички