Енергиен експерт: Сърбия получава газ преди Северозападна България


Енергиен експерт: Сърбия получава газ преди Северозападна България
Снимка: Srbijagas

5216

„Странно е, че няма официално съобщение от българските власти, въпреки че газопроводът „Балкански поток“ има всички разрешителни и е загазен“. Това заяви пред бТВ енергийният експерт и член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“ Христо Казанджиев, координатор на секторна политика "Енергетика", предаде БГНЕС. 

Вероятно първо доставки имаше и за Гърция като опит. Имам обяснение на факта защо българските власти мълчат. Вероятно не е добра новина за имиджа на българското правителство да се съобщи, че страната ни първо доставя газ за Сърбия по „Турски поток“, докато Северозападна България не е осигурена със „синьо гориво“, посочи експертът. 

Откриването на газопровода „Балкански поток“ беше отложено за 1 януари 2021 г. Частта на газопровода в Сърбия е продължение на една от двете тръби на „Турски поток", открит в началото на тази година - на 8 януари. По него се доставя руски газ до Турция, а след това в България, Сърбия и Унгария. 

Проектираната мощност е 13,9 милиарда кубични метра газ годишно. За да достигне газа до крайната точка, минава през компресорни станции в България. 

Трасето у нас е през Провадия, Плевен и Кула. А политическите реакции в целия свят за този голям енергиен проект са полярни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички