Енергийните компании Eni и Total откриха значително газово находище край Кипър


Енергийните компании Eni и Total откриха значително газово находище край Кипър
Снимка: Delek Drilling

44706

На 160 км от бреговете на Кипър е открито голямо газово находище, съобщава италианската енергийна компания Eni, която притежава 50% от Eni Cyprus, работеща в шести блок на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където беше прокаран сондажът Cronos-1 с проучвателна цел. Находището е наречено "Кронос" и е на дълбочина от 2287 метра. В териториалните води на Кипър има голямо находище на газ

Според предварителни оценки са налични на около 2,5 трилиона куб. фута (TCF) газ природен газ, като има значителни допълнителни възможности за развитие, които ще бъдат проучени чрез допълнителен сондаж в района, съобщи Cyprus Mail. Кипър ще знае колко газ има до края на 2018 г.

За находището, което попада в обхвата на действие на партньорите на Eni и TotalEnergies, се твърди, че запасите му се оценяват на 70 млрд. куб. метра. Очаква се сондажът да има и голям потенциал, който ще бъде оценен при допълнителните проучвателни работи.

"Сондажът Cronos-1 е четвъртият проучвателен сондаж, пробит от Eni Cyprus, и вторият в шестия блок на изключителната икономическа зона на Кипър след откриването на сондажа Calypso-1 през 2018 г. Откриването на Cronos-1 поставя началото на допълнителен потенциален добив на газ в региона и е част от стратегията на Eni за увеличаване на допълнителните доставки на газ за Европа", се казва в изявление на компанията.

Eni работи в Кипър от 2013 г. насам, като компанията управлява блокове 2, 3, 6, 8 и 9 и притежава дялове в блокове 7 и 11, управлявани от TotalEnergies.

В отделно изявление TotalEnergies съобщи също, че е планирано прокарването на още един проучвателен сондаж в блок 6. "Този успешен проучвателен сондаж в Cronos-1 е още една илюстрация на въздействието на нашата стратегия за проучване, насочена към откриване на ресурси с ниски технически разходи и ниски въглеродни емисии", заяви Кевин Маклахлан, старши вицепрезидент по проучването в TotalEnergies.

Кипърският министър на енергетиката Наташа Пилиду също заяви, че резултатите са окуражаващи. Сондажите в зоната на находището започнаха на 23 май.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Турция удължава кризата в Източното Средиземноморие

Турция влага 10 млрд. долара в разработка на газово находище в Черно море

Турция е все по-жадна за природен газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички