Турция е все по-жадна за природен газ


Турция е все по-жадна за природен газ
Снимка: Getty Images

10735

Турция се нуждае от все по-големи количества природен газ – потреблението на газ в страната ще нарасне с 20% и ще достигне до 60.4 млрд. куб. метра през 2022 г., прогнозира турският енергиен регулатор.

Южната ни съседка използва все нарастващи количества от "синьото гориво", за да удовлетвори нарастващите нужди на турската индустрията, но и тези на населението, особено в мразовитите зимни месеци. Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Надзорният орган предвиждаше общото потребление на газ в страната да достигне 50,8 млрд. куб. метра за 2021 г., но актуалните прогнози показват, че то е скочило още повече – до рекордните 61 млрд. куб. метра.

Това се дължи главно на невиждано високото търсене, което принуди Турция да засили покупките на спот пазара и да ускори усилията си за подновяване на дългосрочни договори, изтичащи през тази зима. Страната сериозно увеличи и доставките си на втечнен природен газ, пише Daily Sabah. Турция e вторият най-голям пазар на втечнен газ в Европа

Сушата през миналата година намали водноелектрическата енергия, газовите електроцентрали заработиха отново на пълни обороти, а потреблението в Турция сериозно нарасна, точно когато цените скочиха в Европа.

Огромен купувач на природен газ

Един от най-големите вносители на газ в Европа, Турция зависи от тръбопроводния газ от Русия, Азербайджан и Иран, както и от вноса на втечнен газ от Нигерия, Алжир и спот пазарите. Анкара внася по 6 млрд. куб. метра азерски газ на година на спот цени, индексирани към италианския хъб PSV. Над 1 млрд. куб. метра втечнен газ идват с танкери Нигерия.

Доставките на руски газ през подводния газопровод "Син поток" достигат рекордните 16 млрд. куб. метра през 2021 г., съобщава "Газпром". Това е най-големият годишен обем, преминал по газопровода от пускането му в експлоатация преди почти 20 години и означава, че той работи на пълен капацитет. "Рекордните доставки по "Син поток" ни вдъхновяват и доказват ефективността на директните доставки по офшорни газопроводи", казва ръководителят на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова. Турция се отказва от руския газ

Пуснатият през 2003 г. "Син поток" е първият руски тръбопровод, свързващ директно нейните газови находища с голяма държава, която консумира газ. Руснаците успокоиха Анкара, че е защитена от газовата криза в Европа благодарение на доставките по руските тръбопроводи.

Турция е един от най-големите купувачи на руски газ и въпреки някои геополитически противоречия двете страни поддържат силно търговско партньорство и икономическо сътрудничество. Турското газово потребление се е повишило до рекордните 61 млрд. куб. метра през 2021 г., по данни на "Газпром експорт".

Дневното пиково потребление достигна рекордните 288 млн. куб. метра на 20 януари, само ден преди Иран да обяви, че спира доставките на газ за 10 дни, позовавайки се на технически повреди.

Внезапното спиране принуди Турция да наложи ограничения, за да намали употребата на газ и да прекъсне доставките на електроенергия за промишлени обекти, някои от които спряха производство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган увери, че газът от Иран ще се върне в пълен обем в рамките на 10 до 15 дни.

В миналото Турция използваше втечнен газ, за да допълни по-скъпия внос от тръбопроводи. Увеличавайки дела на втечнения газ почти до 1/3 от общия внос през последните две години, турските власти сигнализира на своите партньори по вноса, че скъпите договори за тръбопроводен газ, които зависят от цената петрола, трябва да станат по-конкурентоспособни.

Анкара има амбициозни планове – да покрива 1/4 от енергийните си нужди със собствен добив от 2027 г., благодарение на огромните запаси от газ, които откри в Черно море.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички