Турция откри огромни запаси от природен газ в Черно море


Турция откри огромни запаси от природен газ в Черно море
Снимка: Turkish Petroleum Corporation

8759

Турция откри огромно находище на природен газ в Черно море – залежите в него са 320 млрд. куб. метра. "Турция направи най-голямото откритие на природен газ в Черно море", обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в изявление в двореца Долмабахче в Истанбул. Турция подготвя най-голямото хранилище за природен газ

Откритието, което е най-голямото в историята на турската държава, е дело на нейния кораб за сондиране на нефт и газ "Фатих" по време на сондажната му мисия през юли. Залежите се намират на около 100 морски мили (185 км) северно от турското крайбрежие, предава Анадолската информационна агенция.

Плавателният съд е извършил сондажни дейности в район, където проучванията отдавна са били прекратени. Но именно при тях корабът е открил няколко находища с "добро качество".

Едното е в участъка "Дунав-1", който се намира във вътрешните териториални води на Турция в близост до румънските и българските морски граници. Според турски медии Румъния и България дълги години произвеждат нефт и газ в този район. Другото находище е открито в близост до Лозенград (Къркларели).

По-рано турските медии цитираха думи на Ердоган, че наближава "нова ера" за Турция и че скоро ще съобщи "много добри новини за страната", припомня БГНЕС.

Енергийна независимост?

По думите на Ердоган "новооткритите запаси са само част от по-голям ресурс", а страната "ще продължи да открива още в близко бъдеще." Турция има за цел да достави открития газ за обществено ползване през 2023 г.

Открите залежи са 20 пъти по-големи от всичкия природен газ, който Турция е произвеждала досега – 16,6 млрд. куб. метра. Те могат да намалят зависимостта на страната от доставки на газ от чужбина (най-вече руски тръбен газ и американски втечнен газ) и да променят газовите ѝ договори с Русия, Иран и Азербайджан. Турция се отказва от руския газ

"Като страна, която от години зависи за газ отвън, сега гледаме към бъдещето с повече сигурност. Няма да спрем, докато не станем нетен износител на енергия", увери Ердоган.

Според турските власти те ще имат и друг важен ефект – ще помогнат на страната да се справи с хроничния бюджетен дефицит. "С настоящото проучване и потенциал тук, надявам се през следващите дни да говорим за излишък по текущата сметка", каза министърът на икономиката и финансите Берат Албайрак, който е зет на Ердоган.

Всяко намаление на сметката за внос на енергия в Турция, която през миналата година възлиза на 41 млрд. долара, ще увеличи правителствените финанси и ще спомогне за облекчаване на хроничния дефицит по текущата сметка, заради който лирата е на ниски нива спрямо долара.

Енергийни експерти и анализатори обаче предупреждават, че може да отнеме до десетилетие за каквато и да е газ от Черно море да бъде налична и ще са необходими милиарди долари инвестиции за изграждане на инфраструктура за производство и доставка.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички