Енергийните министри на ЕС обсъждат удължаване на субсидиите за въглищата след 2025 г.


Енергийните министри на ЕС обсъждат удължаване на субсидиите за въглищата след 2025 г.
Снимка: iStock

4042

Предложение за удължаване на субсидиите за топлоелектрическите централи на въглища усложни срещата в Люксембург на министрите на енергетиката на страните от ЕС, предаде Reuters.

Основна тема на форума е реформа на енергийния пазар на ЕС, чиято основна цел е да се намали зависимостта от изкопаеми горива при производството на електроенергия и потребителите да бъдат предпазени от рязкото ѝ поскъпване, предава сайтът на Съвета на ЕС – consilium.europa.eu.

Енергийните министри се очаква да договорят обща позиция за новите правила за развитието на енергийния пазар на ЕС, насочена към по-широкото използване на възобновяемите източници на енергия. Подготвяната реформа цели да не се стигне отново до енергийната криза от миналата година, когато рекордните цени на синьото гориво доведоха до много високи сметки за потребителите.

Предвижда се цените на електроенергията да станат по-стабилни и предвидими благодарение на нови мощности за производството на възобновяема енергия, които ще бъдат изградени с държавна финансова подкрепа. Планира се и изграждането на нови ядрени електроцентрали, отделящи малки количества въглеродни емисии. Електричеството, което произвеждат, ще бъде продавано на фиксирани цени.

Срещата на министрите на енергетиката обаче се усложни, тъй като ротационният председател на ЕС Швеция в последния момент предложи страните членки да продължат да субсидират топлоелектрическите си централи на въглища, част от т. нар. „топъл резерв“ (до 2020 г. известен у нас като студен резерв – бел. ред.). Те получават пари от държавата, за да поддържат производствените си мощности в готовност, без да работят, като са длъжни да ги активират при необходимост.

По думите на белгийския министър на енергетиката Тин ван дер Страте това предложение „е неприемливо“, предаде Reuters.

Испанският министър по въпросите на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес, изрази подобна позиция. Тя определи предложението на Швеция за удължаване на субсидиите като „вероятно най-спорната тема“ на срещата в Люксембург. Според Родригес трябва да бъде обсъдено как да се направят известни отстъпки на Полша, чиято енергийна система е силно зависима от въглищата, без да се отправят „противоречиви сигнали към пазарите“.

Френският министър по въпросите на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше определи шведското предложение като „амбициозен подход“, което е знак, че Париж е по-склонен да подкрепи тази идея спрямо други страни от ЕС, като Германия и Белгия например, отбелязва Reuters.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ето как отказът от въглища може да остави Берлин без вода

Почти 50% ще бъде възобновяемата енергия в ЕС още до 2030 г.

Рекордни нива на въглеродните емисии за 2022 година

ТЕЦ "Марица Изток 2" е сред 10-те най-големи замърсители с въглеродни емисии

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички