"Евратом" не смята, че има риск от прекъсване на доставки на уран от Нигер


"Евратом" не смята, че има риск от прекъсване на доставки на уран от Нигер
Снимка: iStock

3352

Европейската ядрена агенция „Евратом“ не вижда риск за ядрената енергетика в Европа, ако бъдат преустановени доставките на уран от Нигер, пише Reuters. Западноафриканската държава, в която в края на миналата седмица стана държавен преврат, е сред водещите доставчици на уран в ЕС през 2022 г.

В момента европейските държави имат достатъчно резерви от уран, изпозван за производството ядрено гориво, за 3 години напред. Пред AFP от агенцията уточняват, че през 2022 г. Нигер е вторият доставчик на уран за ЕС с малко над 25% от общия внос.

Три държави – Казахстан, Нигер и Канада, осигурават към 75% от урана за ЕС. Казахстан от години е основен доставчик с над 43% от вноса през 2022 г.

Новите власти в Нигер обявиха, че ще спрат износа към Франция, но френската компания Orano също посочи, че няма риск за доставките нито във Франция, нито по света, защото са добре диверсифицирани. Компанията управлява уранова мина в северната част на страната, в която работят 900 души – главно местни граждани, пише EurActiv.

По данни на „Евратом“ в периода 2005 – 2020 г. Нигер е третият по големина доставчик на уран за Франция, доставяйки 24 700 тона, или 18% от доставките. Водещ вносител е Казахстан (20,1%), следвани от Австралия (18,7%).

През последните години Нигер намалява добивите на уран. Причината е от една страна политическата нестабилност, но и високите производствени разходи на урана, допълва френското издание Liberation.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как превратът в Нигер може да остави Европа без уран?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички