France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал


France 24: В зависимата от въглища България целта на ЕС за климата е пред провал
Снимка: БГНЕС

7009

Със своите бълващи димоотводи, българската въглищна централа в Бобов дол символизира типа промишленост, който ЕС има за цел да премахне, както и препятствията, пред които е изправен в своя зелен преход.

Въпросите за околната среда едва направиха пробив в България преди предстоящите избори в неделя, докато критиците се опасяват, че 10 милиарда евро (11,8 милиарда долара) в зелени транзитни фондове от ЕС могат да станат жертва на широко разпространената корупция в страната. Това твърди "Франс 24" в своя статия, предаде БГНЕС.

Природозащитници твърдят, че 27-членният Европейски съюз трябва постепенно да премахне въглищата до 2030 г., за да изпълни своите климатични цели. Блокът цели да намали емисиите с 55% дотогава. Единадесет държави от ЕС се ангажират да премахнат електричеството, задвижвано от въглища, до 2030 г. 

България, която отделя 4,3 пъти повече парникови газове на единица БВП от средното за ЕС, не е сред тях, съобщава каналът.  ТЕЦ-овете си отиват, а България няма план за действие 

Страната разчита основно на въглища за отопление на домовете, като 60% от производството на електроенергия през зимата идва от замърсители. 

Бобов дол е в експлоатация от 70-те години на миналия век, в него работят 850 души и само той представлява около 4% от производството на енергия в България.

"Определено имаме притеснения" за завода да се затвори, каза изпълнителният директор на Бобов дол Любомир Спасов и добави, че целта му е "да запази максимален брой работни места". Швейцарци и ТЕЦ-ове на Ковачки ще горят боклука на София 

Неговият приоритет е да държи 630-мегаватното съоръжение близо до София отворено и за тази цел той обмисля да премине от въглища към природен газ или дори да включи водородна централа, работеща на слънчева енергия. Заводът ще подаде заявление тази година за част от 10-те милиарда евро средства от ЕС, предвидени от Брюксел за зелени проекти.

Демонът на корупцията

Премиерът Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ е сочена като фаворит за спечелване на изборите в неделя, подкрепя Зелената сделка на ЕС, но той призова за повече помощ за страните от Източна Европа, които зависят от въглища. Борисов обеща пред ЕС бързо да затвори ТЕЦ-овете

ГЕРБ обаче не направи това приоритетна тема в предизборната си кампания, въпреки че неотдавнашно проучване на мозъчния тръст ECFR установи, че две трети от българите подкрепят затварянето на въглищните централи. Три четвърти от гласоподавателите не са наясно с позициите на партиите относно зеления преход.

България се проваля отчасти защото избраните длъжностни лица "се страхуват да се ангажират" по темата, каза Мария Трифонова, асистент в Катедрата по индустриална икономика и управление в Софийския университет. Ахмед Доган отново взема пари за студен резерв?

След вълната от огромни антикорупционни протести, започнали миналото лято, борбата с корупцията набра много повече популярност. Христо Иванов, лидер на малката опозиционна "Да, България!", се притеснява, че зелените субсидии на ЕС може в крайна сметка да облагодетелстват българските олигарси. Христо Иванов: Искаме оставката на шефа на НАП, а скандалните бонуси да отидат за компенсиране на бизнеса

„60% от (финансирането от ЕС) трябва да бъдат инвестирани в (публична) инфраструктура, секторът, който страда най-много от тези злини“, каза Иванов, бивш министър на правосъдието, който напусна поста си разочарован през 2014 г. и оттогава стана един от най-отявлените активисти срещу корупцията в страната.

Иванов отбеляза, че една електроцентрала (не споменавайки Бобов дол), която може да отговаря на зелените пари за преход, е собственост на виден, политически здраво свързан олигарх.

Замърсени реки

Кампаниите за опазване на околната среда тръбят, че отдалечаването от справянето със замърсяващи енергийни източници е отдавна.

Десислава Микова от "Грийнпийс България" заяви, че Бобов дол е замърсил местните реки и са регистрирани също нива на изпарения, които могат да причинят киселинни дъждове.

„Колата ми е мръсна сутрин, дори и да я измия предния ден“, каза селянин, който поиска да остане анонимен. „През XXI век да имате такъв замърсител във вашия двор - това не може да е правилно", убеден е той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички