Франция и САЩ ще предложат забрана на частното финансиране за въглищни централи


Франция и САЩ ще предложат забрана на частното финансиране за въглищни централи
Снимка: iStock

1548

Франция, подкрепена от САЩ, планира да поиска спиране на частното финансиране за въглищни централи по време на конференцията на ООН за климата COP28, която започва в Дубай по-късно този месец. Това посочиха трима източници от Индия и Европа, цитирани от Ройтерс.

Досега не бе съобщавано за намерения да се спре частното финансиране за въглищните централи.

Планът

Планът, който е бил представен на Индия по-рано този месец, ще задълбочи разделението между участниците в конференцията, тъй като Индия и Китай се противопоставят на всякакви опити да се блокира строителството на въглищни централи на фона на огромната нужда на икономиките им от енергия.

Още: С 2 години закъснение: Богатите страни осигуриха 100 млрд. долара климатично финансиране за бедните

Френският държавен министър за развитието Хрисула Захаропулу е съобщила на индийското правителство за плана, според двама представители на индийските власти.

Засега говорител на Захаропулу не е отговорил пряко на запитванията за коментар, но припомни, че въпросът за финансови инвестиции във въглищни централи е обсъждан на няколко различни международни форума през последните години.

Приоритет на Макрон

Източник от Европа, запознат с плана, посочи, че целта е да се "пресуши" частното финансиране за въглищни централи и това е водещ приоритет за френския президент Еманюел Макрон за COP28, тъй като се възприема като решаваща възможност за ускоряване на действията за борба с глобалното затопляне.

САЩ, ЕС, Канада и други страни търсят начини да се ускори постепенното отказване от въглищата, които според тях за "заплаха номер едно" за постигането на климатичните цели. Те се тревожат, че частното международно финансиране продължава да подкрепя значителното увеличаване на капацитета за използване на въглища в развиващите се страни, според плана.

Още: Инвестициите във френската ядрена енергетика ще надхвърлят 20 милиарда евро на година

Планираните въглищни мощности са предимно в Индия и Китай

В момента са планирани или са в етап на строителство нови въглищни мощности за около 490 гигавата, приблизително равняващи се на една пета от съществуващия глобален капацитет, най-вече в Индия и Китай.

Около 73 процента от електричеството, потребявано в Индия, се произвежда чрез използване на въглища, макар че страната е увеличила капацитета си за добив от неизкопаеми източници до 44 процента от общите инсталирани мощности за производство на енергия. Страната възнамерява да се съпротивлява на натиска на COP28 да бъде определен краен срок за постепенно отказване от изкопаемите горива, тъй като въглищата ще бъдат основният й източник на енергия за още няколко десетилетия и може да призове страните на конференцията да пренасочат усилията си към намаляване на емисиите от други източници. Възможно е също така Делхи да окаже натиск развитите страни да станат "въглеродно негативни" вместо въглеродно неутрални до 2050 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички