"Фукушима-1" с огромни повреди, не пречиства радиоактивна вода


"Фукушима-1" с огромни повреди, не пречиства радиоактивна вода
Снимка: Gettyimages.com

2852

Операторът на авариралата атомна електроцентрала „Фукушима-1“ в североизточна Япония, TEPCO, съобщи, че почти всички филтри в системата за пречистване на радиоактивна вода ALPS, са повредени, съобщи NHK, предаде БГНЕС. 195 млн. долара отпуска Япония, за да хвърли вода от "Фукушима" в океана

Мащабна проверка на системата бе наложена в края на миналия месец след като специалистите откриха повреда на един от филтрите, който трябва да предотврати изтичането на радиоактивна вода от системата. Проверката на оборудването установи, че 24 от 25 филтъра са повредени.

Към момента TEPCO не е регистрирал случаи на изтичане на радиоактивна вода от системата, но е напълно възможно в следващите дни и седмици да има радиоактивни течове.

Подобен проблем възникна и преди две години. Тогава TEPCO не успя да установи причината за щетите. Филтрите бяха сменени и системата продължи да работи. Водата е необходима за охлаждане на куполите на централата.

В края на април японското правителство взе решение от 2023 г. да разреши изпускането в океана на вода, пречистена от 62 радиоактивни елемента чрез системата ALPS. Това решение предизвика безпокойство в Русия, Китай, Южна Корея и Северна Корея. В същото време МААЕ обяви подкрепата си за това решение и намерението си да изпрати екип от специалисти за наблюдение. В Южна Корея - притеснени от плановете на Япония за водата от АЕЦ Фукушима

Тридесет организации на граждани, Федерацията на всички японски асоциации на риболовни кооперации, както и отделно сдруженията на рибарите от префектури Фукушима, Мияги и Ибараки са против изпускането на вода от атомната електроцентрала Фукушима-1 в морето. В префектура Фукушима 41 общини заявиха несъгласието си, което представлява около 70% от общия брой.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички