Какви цени на природния газ да очакваме?


Какви цени на природния газ да очакваме?
Снимка: iStock

3567

Нашата задача е да предлагаме газ на българските потребители на конкурентни цени и ако погледнем движението на ценовите индекси от януари насам, ще видим, че имаме сериозно намаление от 60 на сто на цената от началото на годината. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Всъщност, цената на газа в България следваше плътно намалението на синьото гориво на европейските борси, дори у нас спадът беше по-малък, което предизвика и недоволство у бизнеса. 

Още: Бизнес организациите питат официално как така цената на газа е по-висока от тази в Европа

Златева, заедно с енергийния министър Росен Христов, посети турския терминал "Мармара Ереглиси Ел Ен Джи", където беше посрещнат първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното споразумение между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ“, предаде БТА.

"С микса, който постигнахме, с годишния търг, който имаме от края на миналата година, освен че гарантирахме всички количества природен газ в една много несигурна ситуация, в която се говореше, че ще има недостиг на природен газ, но го направихме и на конкурентни цени. Очакваме този тренд за намаляване на цените да продължи и българските потребители - и битовите, и индустриалните, да купуват газ на ниски и конкурентни цени, което им дава и съответното предимство", прогнозира Златева.

"За "Булгаргаз" днес е изключително важен ден, в който даваме начало на стратегическото партньорство с "Боташ" и първия доставен танкер по сключения през януари тази година договор. Основната задача на "Булгаргаз" е да гарантира сигурност на доставките чрез различни източници, доставчици и маршрути, така че да изпълнява и ролята си на обществен доставчик в България", заяви още изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Първият танкер с втечнен газ по договора с "Боташ" пристигна на терминала в Турция

По думите ѝ страната ни продължава да използва и слотовете на терминала за втечнен газ в близост до Атина, Гърция - Ревитуса.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички