Кандидати за АЕЦ Белене идват в България, може да искат пари от нас


Кандидати за АЕЦ Белене идват в България, може да искат пари от нас
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

4482

Част от кандидатите да строят АЕЦ Белене идват в България и може да искат пари от нас. Това съобщи пред журналисти председателят на УС на БУЛАТОМ Богомил Манчев и уточни, че очаква това да се случи до месец - два. Свършено е с АЕЦ Белене. Какво означава това?

Той е убеден, че руснаците, китайците и южнокорейците продължават да проявяват интерес към централата и че съвсем скоро все някой от тях ще дойде да пита българските власти какво става с процедурата. "Нашето правителство им написа на тях писма, каза им да готвят оферта да се състезават с другите, казаха, че трябва да дойдат тук, пък имаше пандемия.., а те подготвяха да пращат конфиденциална информация… Той (потенциалният инвеститор) може да каже че е изхарчил 50 милиона - провеждаха търгове за правни кантори, провеждаха търгове за технически консултанти и това всичко той ще ти го напише на сметката и ще ти го прати", коментира Манчев.

По думите му, единственият начин да не искат пари от нас, е държавата да каже: "Аз съм стратегическият инвеститор".

Ако България стане стратегически инвеститор в проекта, няма да имат право на претенции, защото това е записано в процедурата и не може да се смята за промяна на процедурата, подчерта той. Там е записано, че във всеки един момент държавата може да изземе функцията и да стане стратегически инвеститор", уточни Манчев. "Потенциалният инвеститор го е чел това и е съгласен, че ако държавата стане стратегически инвеститор, тогава той може да се кандидатира да бъде някакъв доставчик, ако държавата въобще го вземе", коментира Манчев.

Часовникът си тече, времето е адски скъпо, отбеляза още той и уточни как стоят нещата чисто правно - има процедура, която не е спряна от никой, има разпореждане на парламента, а това, че изпълнителната власт не развива процедурата, е проблем на изпълнителната власт. В момента решението на парламента е такова, че трябва да се проведе конкурсът и да се избере един стратегически инвеститор, който да бъде докладван в пленарна зала. Министерството на икономиката не може да прекрати процедурата, тъй като му е възложено от Народното събрание да я проведе и ако избере стратегически инвеститор, ако той отговаря на условията, които парламентът възложи, НС трябва да реши дали това да се продължи или не, посочи шефът на БУЛАТОМ.

Според негови изчисления, забавянето на проекта ни е причинило пропуснати ползи от 30 млрд. евро. Борисов: Оборудването за "Белене" може да е за 7-и реактор на "Козлодуй"

VII, и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" не бива да се разглеждат като алтернатива, убеден е той. "Те тепърва ще трябва да минават нотификация, ако са съгласни французите, защото ние като не направим "Белене" ще ги изгоним и французинът ще бъде изключително любезен към нас, а той е решаващ в Европа", отбеляза Манчев, убеден, че и VII, и VIII блок ни трябват, и "Белене" ни трябва. "Да махнеш едното за сметка на другото не е правилно", категоричен е той и изрази недоумение, че напоследък се говори само за VII-ми:"Ако правим двата блока по отделно ще ни струва 14 млрд., ако ги правим заедно – 10 – 11, значи готови сме да дадем 3 млрд. повече". По думите му, в момента и VII блок е мъртъв, дори там часовникът не е сложен да тече, а тепърва ще го лицензираме. Корупция от най-високо ниво видяха политици в споразумението за алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй

"VII блок на Козлодуй преди 2035 г. не може да стане по никакъв начин и то при положение, че всички са добронамерени към нас в Брюксел и ни дадат нотификация", добави той. Екзотичната идея на САЩ да обедини АЕЦ "Белене" и АЕЦ "Козлодуй"

За Белене, обаче часовникът работи, подчерта изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев. "По една или друга причина процедурата беше стопирана от предишното правителство - имаше аргументи, в момента няма такива", посочи той, а за служебното правителство каза, че макар да е временно, то има право да продължи развитието на процедурата.

Ако приемем, че тази година ще има парламент  и правителството, което изберат, каже тази централа ще я направим 100% българска, може да вземем кредит и догодина на площадката ще се работи, а 2029 г. ще работи и втори блок, прогнозира Богомил Манчев.

"Държавата може да спре процедурата с едно-единствено решение - че тя става 100% собственик и тогава тези, които сме ги поканили и са похарчили маса пари и енергия, не може да имат претенции към държавата. Иначе биха имали претенции. Аз така очаквам да се случи", заключи шефът на БУЛАТОМ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички