Свършено е с АЕЦ Белене. Какво означава това?


Свършено е с АЕЦ Белене. Какво означава това?
Снимка: БГНЕС

19989

Свърши се с АЕЦ "Белене". Когато площадката ѝ бъде освободена от реакторите, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година, пише Deutsche Welle.

АЕЦ умря, да живее АЕЦ! Това е най-краткото описание на обявения тази седмица план на правителството с руските реактори за АЕЦ "Белене" да се прави 7-ми, че и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Свършено е с АЕЦ "Белене". Когато площадката ѝ бъде освободена от двата реактора, за които българските данъкоплатци платиха 1,3 млрд. лева, тя отново ще се превърне в гьол. Такъв, какъвто го видя Борисов в първата си година като премиер, наричайки го "висша форма на корупция". А днес не смее да обяви кончината ѝ.

Какво се случва

Тази седмица кабинетът одобри доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, давайки ѝ зелена светлина да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност с доставеното оборудване за АЕЦ "Белене". Задачата на Петкова е да представи модел за финансово структуриране и правен анализ на проекта, който има и влязла в сила Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Така още преди да е приключила процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", правителството реши да започне работа по нова ядрена мощност в съседство. Директорът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов вече обяви, че според заключението от проучването, възложено миналата есен, "това е инженерно-технически, екологично и икономически възможно решение" – да се използват руските реактори за новия блок на АЕЦ "Козлодуй".

Идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" датира от времето на първото правителство на ГЕРБ и Борисов, което през 2012 г. спря проекта "Белене". Създадена беше дори проектна компания "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД. Следващият кабинет на Пламен Орешарски отиде по-далеч и броени дни преди да се разпусне подписа споразумение с американската компания "Уестингхаус", специализирана в изграждане на ядрени мощности. То предвиждаше новият блок да влезе в експлоатация през 2023 г., но вторият кабинет на Борисов не одобри споразумението. 3 световни гиганта ще строят АЕЦ "Белене"

И ето, че сега, когато остава месец и половина до разпускането на парламента, третото правителство на Борисов се забърза с проекта. Катализатор се оказа подписаният в края на октомври 2020 г. ядрен меморандум за разбирателство между САЩ и България, като една от целите му е да доведе и до доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус". Това би било реална диверсификация – сега доставките са само от Русия.

Под чертата

"Изграждане на нова ядрена мощност" – това е новата мантра на властта, когато говори за европейската зелена сделка, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси "по оптимален и конкурентоспособен начин". В общи линии това би могло да се преведе така: Когато затворим ТЕЦ-овете на въглища, а това неминуемо ще се случи до 2030 г., ще са нужни нови енергийни мощности, тъй като ТЕЦ-овете осигуряват 45% от електроенергията на България. А пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работят максимум докъм 2040 г.

Какъв ще е финансовият модел, по който ще се реализира новият блок на АЕЦ "Козлодуй"? Най-ранният вариант беше това да стане чрез кредити с държавни гаранции. Eдва ли ще пробват пак с концепцията за АЕЦ "Белене", предвидена да се реализира на чисто пазарен принцип, без никаква държавна подкрепа – без държавни гаранции за кредити, без договори за изкупуване на ток и пр. Подобен безпрецедентен замисъл срещна недоволството на кандидат-инвеститори. Политици: Вярно ли е, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от АЕЦ "Белене"?

Тази финансова схема със сигурност няма да е в сила за новата мощност. Според директора на АЕЦ Козлодуй, проектът може да е факт до 10 години, а цената – около "10% от БВП". По времето на кабинета "Орешарски" се спрягаха суми от порядъка на 5-6 млрд. долара.

Старите играчи пак са тук

Ако ще строи нов блок на АЕЦ Козлодуй, правителството – с одобрението на парламента – ще трябва за втори път да прекрати проекта "Белене". Нищо, че сега опорната точка на управляващите е, че двата проекта са конкурентни и ще тръгне този, който докаже възвръщаемост. Към момента "Втора атомна" е на стадий връчени информационни меморандуми на пет големи компании.

Следващите етапи са: покани за подаване на обвързващи оферти към предпочетени кандидати за стратегически инвеститор, подаване на самите оферти, преговори и избор на инвеститор, за който Теменужка Петкова трябваше да докладва на парламента още миналата есен. Борисов фалира НЕК, за да си купи спокойствие от САЩ

В действителност новата игра с мирния атом ще е пак със старите играчи. Няма как проектът да мине без руската компания "Росатом" – заради руските реактори. Но вече ще участват и американски компании. Впрочем, това предложи и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа при свое посещение в АЕЦ Козлодуй.

"Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици", се казва в съобщение на американското посолство. И ето, че Борисов тази седмица използва същото определение за новия проект – "хибрид".

"Седми реактор означава платените от България над 1,3 млрд. лева за тези реактори, с диверсификация на ядреното гориво, с нова турбина "Арабела" и с контури и електронно управление също, да не изброявам фирмите", казва премиерът. Това всъщност значи руски реактор, американско ядрено гориво, оборудване за турбинна зала и турбогенераторна инсталация от General Electric, които, впрочем, предлагат същото за АЕЦ "Белене". Означава ли това, че управляващите вече са говорили за новия проект с някои от кандидатите за "Втора атомна"?

Намигване към САЩ, опит за оцеляване на властта, шамар към бъдещите инвеститори в АЕЦ "Белене" – така депутати от БСП и ДПС критикуваха още миналата есен идеите за нови мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Сега мълчат. Но времето е фактор и нищо чудно "Борисов-3" да остави и решението за прекратяване на "Белене", и това за 7-ми блок на "Козлодуй" на следващото правителство и следващия парламент. Това обаче не променя факта, че и той даде своя принос за гьола.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички