Политици: Вярно ли е, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от АЕЦ "Белене"?


Политици: Вярно ли е, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от АЕЦ "Белене"?
Снимка: Министерство на енергетиката

18273

"За нашите братя американци главният въпрос е горивото и притискането на БЕХ и НЕК да си купува гориво от Уестингхаус няма граници". За това предупреди лидерът на АБВ Румен Петков и настоя американците "да не смачкват ядрената ни енергетика". 

След като в продължение на десетилетия плащаме тока на "Марица 1" и "Марица 3" два пъти по-скъпо, отколкото на държавната "Марица 2", на американците, би трябвало това да им стига, категоричен е Петков. "Нека да не смачкват ядрената ни енергетика!", настоя той. 

"Апелираме нашите американски приятели да спрат да издевателстват над клетите душици на шайка граждани, обвити в собствената си душевна нищета, попаднали в правителството", добави той. 

Според лидера на АБВ следващото правителство на България има огромния шанс да спаси ядрената енергетика на страната, да гарантира достъпни цени на тока и да реализира проекта за АЕЦ "Белене", който по думите му "се клати абсолютно необосновано 30 години". 

Петков припомни, че за проекта имаме решение на парламента, че имаме привлечени стратегически инвеститори и ги изброи, без да спомене американския. "Това че американската администрация е смачкала Дженерал Електрик да се оттеглят от проекта не ни интересува", подчерта Петков. 

Той изтъкна, че българите живеят в енергийна бедност. Повече от 30% от хората са лишени от нормално захранване с енергия, благодарение на невъзможността да заплащат тази услуга, посочи той и упрекна управляващите. 

Като престъпление определи зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева действията на ГЕРБ в последните 10 години областта на енергетиката. 

Тя изрази недоумение защо премиерът не коментира изявленията на сръбския си колега Вучич, че на 29 или 30 декември ще бъде пуснат газ по "Балкански поток" и как ще отстъпи на друг да отреже лентичката. "Отсъствието му в тази сфера показва, че или не знае какво се случва в газовия сектор или просто е изолиран", коментира тя и поясни: "Защото България от лидер в енергийната сфера, в частност в газовата, от незаобиколим фактор, какъвто бяхме в миналото десетилетие, в момента сме табела за кръгово - всеки ни заобикаля и подминава, както казва премиерът - с 200". 

За случващото се в ядрената енергетика тя посочи, че битката къде да се сложат закупените реактори - дали в Белене или в Козлодуй обрича ядрената енергетика в България. Ганчева настоя управляващите да кажат истина ли са коментарите, че американският стратегически инвеститор се е оттеглил от проекта за АЕЦ "Белене". 

Ганчева припомни заявеното от енергийният министър Теменужка Петкова че персонално отговаря за проекта и повдигна въпроса дали ще й бъде потърсена отговорност за провала. 

По отношение на бъдещето на въглищните централи Ганчева настоя премиерът Борисов да каже какви конкретни ангажименти е поел в Брюксел и на каква помощ от европейските институции можем да разчитаме. 

Българската енергетика е разклатена, обобщи Ганчева, която е енергиен експерт. До преди няколко години премиерът обичаше да казва, че България е седнала на престола на енергетиката на Балканите, припомни тя и правейки паралел с настоящето заяви: "За последните 10 години ГЕРБ превърна енергетиката на страната от престол в табуретката на Балканите - нямаме бъдеще за ядрената енергетика, нямаме газова инфраструктура и не сме газов разпределителен център на Балканите, може би няма да имаме и въглищни централи. Какво ще ни остане - несигурността като натиснем копчето на лампата дали ще светне и дали ще можем да си платим сметките".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички