Политици разкриха защо не пускат "Балкански поток"


Политици разкриха защо не пускат "Балкански поток"
Снимка: БГНЕС

8852

Катастрофа за държавните дружества в енергийния сектор, констатират от АБВ. Единственото постигнато в енергетиката на страната през 2020 г. е разруха, обобщи зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева резултатите от анализ на енергийните дружества. "Управлението на ГЕРБ се оказа по-опустошително за българската енергетика от COVID-19", категорична е тя.

Ганчева хвърли съмнения върху "най-розовата версия за състоянието на българската енергетика" – неодитирания отчет на дружеството-шапка в държавния сектор - Български енергиен холдинг (БЕХ). Този мастодонт на българската енергетика се хвали, че спрямо предишната година излиза на печалба – от 36 млн. лв. загуба сега БЕХ спечелили 139 млн. лв. и между редовете е казано, че тази печалба се дължи на една единствена компания – АЕЦ "Козлодуй", посочи Ганчева. "На всеки би трябва да светне червена лампа, но министър Петкова явно има розова крушка в нейния кабинет, защото не забелязва тези проблеми", коментира зам.-председателят на АБВ.

Печалбата на АЕЦ Козлодуй намалява с 20%, печалбата на Булгаргаз пада с една четвърт - от 36 млн. лв. на 29 млн. и пада обемът на доставяния природен газ, алармира Ганчева. "Булгартрансгаз" не успя да реализира нито един проект, допусна два взрива и не даде отговор, въпреки, че спечелихме дело в Административния съд и същевременно отбелязва в своите отчети, че печалбата му намалява с 20% и никой не се притеснява от това", продължи тя и предрече, че догодина "Булгартрансгаз" ще бъде на загуба, която ще платим всички ние.

Тази година "Булгартрасгаз" инвестира стотици милиони левове в газов хъб "Балкан", отбеляза още тя. "Ако някой открие къде е газов хъб "Балкан", много ще се радвам да ни информира, защото ние не го виждаме", добави Ганчева и каза, че АБВ са готови даже да обявят конкурс. По думите ѝ това е дружество – балон, за което отидоха стотици милиони и така и не заработи.

Ганчева отправи въпрос към премиера и енергийния министър защо тази година няма диверсификация, при положение, че на западните борси беше ниска цената на природния газ. Обяснението, според нея е, че "когато фирми близки до властта нямат интерес и не печелят от комисионна, диверсификацията престава за България".

Компанията, където проблемите са най-много е държавната ТЕЦ Марица Изток 2 , която е в будна кома, посочи още Ганчева. "10 години управление на ГЕРБ допуснаха най-големият производител в енергийния микс на електроенергия да е на практика фалирал, да го държат изкуствено и никой от управляващите няма визия за развитието му..."

Грубо нарушение на европейската правна рамка, която забранява държавната помощ, констатира лидерът на АБВ Румен Петков.

"Ние, българските граждани продължаваме да плащаме вредните емисии на Марица 1 и Марица 3, с което не просто поставяме в неравностойно положение Марица 2, а всъщност убиваме Марица 2 и изсипваме пари в джобовете на нашите братя американците", посочи той. "Правителството на Борисов 10 години не тръгва да развали тези сделки и 10 години излива милиарди в тези две американски компании", добави Петков.

Заслужават поздравление Германия и Русия за заявеното намерение и стартиралата през миналата седмица работа за довършването на Северен поток 2, отбеляза още той. По думите му, "ако ЕС и неговите институции не разберат, че трябва да кажат на съюзниците от САЩ, че с ботуш партньорски и съюзнически отношения не се градят, ще стане късно".

Лидерът на АБВ сподели своето виждане по въпроса защо газопроводът "Балкански поток" не се въвежда в експлоатация: "Има две обяснения – едното е, че не е готов. Другото е, че е готов, но премиерът, поради това, че е в изолация, защото той е токсичен и никой не иска да се допре до него, заради шкафчето с милион евра и кюлчетата злато, които се въргалят, иска спекулативно да наложи идването на сериозен фактор от руска страна, на сръбския президент и с много "ура" да се обяви, че "Балкански поток" е готов и ще бъде въведен в експлоатация". Петков е категоричен, че такова поведение не е в български интерес: "Продължаваме да губим транзитни такси, защото Борисов иска да се снима с някого".

Петков показа писмото на АБВ до председателя на ДАНС и до енергийния министър по повод визитата на посланика на САЩ Херо Мустафа в АЕЦ "Козлодуй" и подчерта, че АБВ чакат отговор.

"Трябва да е ясно, че ако оставяме по този начин грубо, вандалски да ни съсипват енергетиката, основната вина и отговорност че 2 милиона българи с трудност разнасят жалкия остатък от мизерния си живот по Земята, е на САЩ", заяви Петков. Той е категоричен: "Посолството на САЩ продуцира омраза към Америка от българските граждани" и обяви, че АБВ ще инициират европейска позиция, която да гарантира енергийна сигурност в Европа.

Петков изрази недоумение какви са интересите на САЩ в газовото разпределение в Европа. Той е категоричен, че водещият, определящият елемент при гарантиране на диверсификацията трябва да е цената на енергийния продукт и заключи: "Борисов за 10 години е на път да ни направи енергийно зависима държава".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички