Северна Македония се отказва да инвестира в АЕЦ "Белене"


Северна Македония се отказва да инвестира в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

5501

Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в българската атомна централа "Белене" и се насочва към гръцката газова централа в Александруполис. Това обяви в рамките на енергийния форум в Скопие изпълнителният директор на държавната електрическа компания "Електрани на Северна Македония" Васко Ковачевски, цитиран от БГНЕС.

Взетото решение Ковачевски обяснява с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала, предаде МИА.

"От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за "Белене", няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александруполис, Гърция, която считаме за по обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок.

За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще", каза Ковачевски.

В македонското правителство са сформирани работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция на страната в Гърция.

Електроцентралата в Гърция ще има инсталирана мощност до 800 мегавата, в която Северна Македoния чрез своята електрическа компания ще има 25% собственост. Това значително ще подобри дейността на компанията по отношение на стабилното производство на електроенергия.

През август 2019 г. македонската компания, следвайки инструкции на правителството, изпрати писмо до България с намерение да инвестира в "Белене".

Отношенията между Скопие и София напоследък са напрегнати, след като българското правителство блокира започването на преговори за еврочленство на Северна Македония.  

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички