Казахстан ще доставя нефт за Германия с подкрепата на Русия


Казахстан ще доставя нефт за Германия с подкрепата на Русия
Снимка: Getty Images

5174

Русия е готова да разреши транзитния пренос на суров петрол от Казахстан до Германия по петролопровода "Дружба", заяви пред журналисти руският вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, цитиран от агенция Интерфакс. Според Новак подобно искане е нормално и руските власти ще го подкрепят.

Нахлуването на Русия в Украйна принуди Германия да се опита да замени руските енергийни източници с алтернативни, отбелязва агенция DPA. Русия наема танкери, за да избегне петролното ембарго от ЕС

Макар че петролопроводът "Дружба" не е под санкции, свързаните с него германски рафинерии в Леуна и Швед вече не поръчват руски суров петрол за следващата година, след като управляващите в Берлин обещаха да се откажат от вноса на руски нефт по тръбопроводи през януари. Нефтопроводът "Дружба" протече, Полша разследва причините

За да си осигурят необходимите петролни доставки, германските власти се обърнаха към редица държави, сред които е и бившата съветска република Казахстан с молба да увеличат петролните доставки за федералната република.

Казахстан се подготвя за доставки на петрол

Казахстанската компания за пренос на петрол и газ "КазТрансОйл" вече е подала заявление за транзитен пренос на 1,2 милиона тона суров петрол през Беларус и Полша за Германия през идната година, според Интерфакс. 300 000 тона от тях трябва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2023 година. За целта е нужно одобрението на Министерството на енергетиката на Русия.

Доставките са технически възможни, но операторът на тръбопровода "Транснефт" засега не е получил подобно искане от казахстанските производители на петрол, казва пред Bloomberg говорителят на компанията Игор Дьомин.

Казахстанската национална компания "КазМунайГаз" е готова да изпрати пробни количества нефт през петролопровода "Дружба" до германската рафинерия Швед през идните дни, ако руските власти разрешат, заяви главният изпълнителен директор на компанията Магзум Мирзагалиев. Доскоро тази петролна рафинерия беше собственост на руската компания "Роснефт", но германските федерални регулаторни органи я поставиха под държавен контрол, припомня DPA.

Съседна Полша също обеща да спре вноса на руски петрол до края на декември, но каза, че спирането на потоците по тръбопроводи може да изисква допълнителни санкции. "Транснефт" заяви, че през януари са планирани доставки на 500 000 тона руски суров петрол до Полша през Беларус.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След санкциите: България е втора в света по внос на руски нефт по море

Каспийско море или езеро? Най-важен е нефтът

Русия ще изгуби енергийната война със Запада

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички