КЕВР глоби енергийно дружество за манипулация на пазара на ток на едро


КЕВР глоби енергийно дружество за манипулация на пазара на ток на едро
Снимка: iStock

4259

Комисията за енергийно и водно регулиране наложи имуществена санкция в размер на 165 238 лв. на „Енерджи Съплай“ ЕООД за извършена манипулация на пазара, обявиха от регулатора.

Установено е, че това е ставало чрез разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing) – нарушение по чл. 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 г. на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2011 г. за интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT). Нарушението е извършено за периода 01.01.2021 г. – 31.03.2022 г. на пазарен сегмент „В рамките на деня“ на БНЕБ ЕАД, посочват от КЕВР.

Съгласно REMIT манипулация чрез разслояване и лъжливи поръчки има при „издаване на множество или големи нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, често далеч от най-високата оферта „купува“ и най-ниската оферта „продава“, с цел да се извърши търговия в другата страна на дневника за нареждания. След извършване на търговията, нарежданията се отменят без да бъдат изпълнени – практиката обикновено е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки“.

След прилагане на индикаторите на Насоките за разслояване и лъжливо поведение, изработени от европейската Агенция за сътрудничество на енергийните регулатори (АСРЕ), КЕВР установи, че „Енерджи Съплай“ ЕООД е издало фиктивни нареждания за продажба и е постигнало краткосрочно намаление на цената на определени продукти само в своя изгода. Така дружеството е създало впечатление сред останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на „Енерджи Съплай“ ЕООД електроенергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, ако не беше манипулативното поведение. След това необосновано краткосрочно намаляване на цената, дружеството е отменило своите нареждания за продажба и е осъществявало транзакции за покупка на по-ниски цени и така е реализирало необоснована печалба. Това поведение се определя като осъществяване по манипулативен начин на сделки за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „В рамките на деня“.

С приетото решение КЕВР наложи на дружеството незабавно да прекрати установеното нарушение, изтъкват от регулатора.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени санкции на енергийни дружества за установена манипулация на пазара на едро на енергия.

С решение от 25.11.2022 г. КЕВР санкционира 6 енергийни дружества, като им наложи имуществени санкции в общ размер 1 258 419 лв.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какви промени се готвят при търговията с ток?

КЕВР утвърди по-ниска цена на газа за месец март

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78876
 • GBP
  1
  2.33073
 • JPY
  100
  1.14236
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички