КЕВР прекрати лицензиите на "Топлофикация - Габрово"


КЕВР прекрати лицензиите на "Топлофикация - Габрово"
Снимка: Thinkstock

4097

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прекрати лицензите на „Топлофикация - Габрово“ ЕАД за дейностите „производство на електрическа и топлинна енергия“ и „пренос на топлинна енергия“. Искането за отнемането на разрешителните за работа беше отправено от самото дружество, което съобщи, че няма техническа възможност повече да изпълнява своята дейност.

От КЕВР уточняват, че решението е взето на базата на анализ и проверки дали ще бъде нарушена сигурността на снабдяването на клиентите с електрическа или топлинна енергия, или да застраши националната сигурност и обществения ред, тъй като като енерийното съоръжение централата е част от критичната инфраструктура.

След становища на Министерство на енергетиката, МРРБ, Министерството на отбраната, ДАНС, областния управител на Габрово, кмета на община Габрово и омбудсмана на Република България и от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и „Електроразпределение Север“ регулаторът е установил, че дружеството не може да продължи да работи през настоящия отоплителен сезон, а в мрежата има достатъчно капацитет, за да се посрещне увеличеното потребление на електроенергия.

Извършените проверки от контролните органи на МЕ и КЕВР са констатирали, че енергийният обект за производство на електрическа и топлинна енергия е в техническа невъзможност да работи през предстоящия отоплителен сезон 2023 – 2024 г. и да снабдява с топлинна енергия общо 4208 абонати, в това число: 4113 битови и 95 стопански потребители. Топлинните мощности на централата са неработещи от месец май 2023 г., липсва достатъчен оперативен и ремонтен персонал, не са изпълнени голяма част от дадените предписания. Установено е, че ремонтната програма е без конкретни срокове и финансиране и включва само отстраняване на течове по тръбопроводи, подмяна на спирателна и регулираща арматура по топлопреносната мрежа и частична подмяна на тръбопроводи.

Снимка: iStock

От КЕВР се посочват, че независимо от преустановяването на лицензионните дейности от „Топлофикация-Габрово“ ЕАД, за клиентите на дружеството е гарантирана възможността да се отопляват чрез електрическа енергия.

Дори при по-студена зима мощностите са достатъчни за обезпечаване на електрозахранването на потребителите в Габрово и няма да се стигне до претоварване на електропреносната мрежа, сочат разчетите на ЕСО. По данни на електроразпределителното дружество в района също има достатъчно резерв в подстанциите на града след спирането на ТЕЦ „Габрово“.

С решение на Министерския съвет от 19.10.2023 г., за битовите клиенти на дружеството, които няма да имат централно топлоснабдяване през отоплителния сезон 2023-2024 г., е одобрена Програма за подпомагане в размер до 730 000 лв., която предвижда фиксирана сума на 1 MWh. Така се смекчават икономическите последици за над 4 000 абонати на дружеството.

Преустановяването на дейността на "Топлофикация - Габрово" не създава опасност за националната сигурност и обществения ред, тъй като по информация от компетентните органи дружеството не попада в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, допълват още от КЕВР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Габровската топлофикация хвърли кърпата, сама си даде лиценза

Спират ТЕЦ-а заради замърсяване - държавата поема отоплението

Ще отнемат ли лиценза на Топлофикация Габрово?

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички