ТЕЦ Габрово не спазва екологичните стандарти, какво ще се случи с него?


ТЕЦ Габрово не спазва екологичните стандарти, какво ще се случи с него?
Снимка: БГНЕС

2900

Топлофикация Габрово не спазва екологичните стандарти и в същото време държи на студено над 4100 абонати. Това обяви министърът на енергетиката Румен Радев на пресконференция и допълни, че е възможно  да се стигне до преразглеждане на лицензията на дружеството, съобщи Actualno.com.

В брифинга участие взеха още финансовият министър Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиан Попов и кметът на Габрово Таня Христова.

"Има смисъл да се търсят дългосрочни решения, но към момента развиваме и тези решения, и мерките за конкретния отоплителен сезон. Една част от тях могат да се реализират през проектните предложения за енергийна ефективност на публичния сграден фонд, правят се и инвестиционни проекти", посочи енергийният министър. 

Още: Бъдещето на българската енергетика - къде е планът ни как да оцелеем без въглища и ТЕЦ-ове?

"В по-дългосрочен план трябва да се търсят двете възможни решения – или развиване на централно топлоподаване, или подмяна на индивидуалните абонатни станции по сградите. Няма да остане никой неподкрепен поне за този отоплителен сезон. Това е тест за казуси, които ще се случват и в други населени места", допълни Радев.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че ведомството му е направило оценка и е установило, че разликата между това, което трябва да платят абонатите, ползвайки електроенергия, спрямо това, което са плащали, ползвайки услугата на Топлофикация, е около 1,3-1,5 млн. лв. за отоплителния сезон. Те ще им бъдат осигурени чрез общината, за да нямат разлика в този отоплителен сезон и да имат време да преминат на алтернативни решения.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза, че това е казус от много време, РИОСВ - Велико Търново е налагала многократно глоби, а през март се стигна до принудителната административна мярка, която затваря въглищната част на тази инсталация.

Още: ДАНС и ГДБОП проверяват редица ТЕЦ-ове у нас, сред тях и свързвани с Христо Ковачки

"Има абсолютна решимост на всички институции, не просто на РИОСВ – Велико Търново. Ще действаме безкомпромисно", каза още той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички