Бъдещето на българската енергетика - къде е планът ни как да оцелеем без въглища и ТЕЦ-ове?


Бъдещето на българската енергетика - къде е планът ни как да оцелеем без въглища и ТЕЦ-ове?
Снимка: БГНЕС

4983

Не знам как ги изчислявате тези 11 млрд. лева, но с ТЕЦ-овете запазихме икономиката си. Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов по темата как е разрешено на ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи, след като Европейският съд излезе с решение, което показва, че има несъвместимост с европейското право, което е прието и от България.

ОЩЕ по темата: Съдът на ЕС ни каза, че незаконно позволяваме "Марица Изток 2" да замърсява

От "Грийнпийс" изчислиха, че икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11,8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г. Директорът на "Грийнпийс България" Меглена Антонова настоя, че именно фокусът върху въглищата пречи да бъде създадено законодателство, с което хората да бъдат окуражени и облагодетелствани да намерят вариант сами да си произвеждат ток (чрез ВЕИ).

Знам какво пречи – пълна глупост държавата да си я покрием с фотоволтаици, което не се знае как ще ни защити държава. Сега има заявки за над 30 мегавата ВЕИ, които не могат да бъдат включени в мрежата, няма как тя да ги поеме, настоя Атанасов. ВЕИ-тата няма скоро да бъдат базова мощност, подчерта той пред БНТ. Нямам план колко ВЕИ ще бъдат изградени, къде, добави синдикалистът. Според него, няма как да се изпълнят целите от Плана за възстановяване в най-краткия срок (2025 година).

Ще има чисто икономически проблеми, но сега ни е много нужен токът от ТЕЦ-овете – всички предвиждат следващата зима да е доста тежка. Ако някой може да каже какви ще са цените на енергоносителите в следващите 2-3 години, то получава Нобелова награда – заради войната в Украйна е крайно неясно, каза Атанасов. Той попита и как може домакинствата да излязат на борсата – за него сега това е абсурдно.

Антонова е сигурна, че най-добрият вариант е не да се търсят единични крупни инвеститори, които да спасяват енергетиката ни, конкретно въглищната, а да има ясен план как може всички ние, като граждани, да се включим в тази задача.

ОЩЕ по темата: ДАНС и ГДБОП проверяват редица ТЕЦ-ове у нас, сред тях и свързвани с Христо Ковачки

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички