Съдът на ЕС ни каза, че незаконно позволяваме "Марица Изток 2" да замърсява


Съдът на ЕС ни каза, че незаконно позволяваме "Марица Изток 2" да замърсява
Снимка: КонтурГлобал

5272

България нарушава европейското законодателство, като позволява на ТЕЦ „Марица изток 2“ да нарушава екологичните норми за серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението от постановление на Съда на Европейския съюз, публикувано днес, съобщи „Грийнпийс“.

Именно „Грийнпийс“ и „За земята“ заведоха дело в българския съд, след като в края на 2018 г. ТЕЦ-ът получи разрешително за работа. Документът позволи държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Делото беше заведено от двете екологични организации в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд.

Старозагорският съд отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както у нас, така и в Гърция, но заключи, че не са нужни действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“.

През юни 2021 г. ВАС реши да се консултира със Съда на ЕС, като отправи запитване с искане на решение дали централата нарушава европейските норми.

Взетото решение е „в полза на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и създава прецедент за още дела срещу замърсителите“. То налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, неглижиращо замърсяването от ТЕЦ-а.

„Очакваме българският съд да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години. Настояваме изискванията към производителите на енергия да отговарят на екологичното законодателство, за да бъде енергетиката ни в крак с времето – както по отношение на най-добрите налични технологии, така и по отношение на най-високото възможно ниво на опазване на човешкото здраве“, заяви Меглена Антонова, директор на „Грийнпийс“ – България.

След дълги години работа на загуба и държавни помощи – повишаването на цените на електроенергията след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да регистрира рекордни печалби – 762 млн. лв. за първите 9 месеца на годината.

„Краткосрочният успех беше използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява ТЕЦ-овете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия“, уточняват от „Грийнпийс“.

Очакваното успокояване на цените обаче отново промени картината и от началото на 2023 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ работи с почти нулева печалба, изпитва трудно намира купувачи за скъпата си енергия и намалява капацитета на производството си.

„Широкото навлизане на чисти възобновяеми източници в енергийния микс и високата цена на въглищната енергия поставя под въпрос рентабилността на замърсяващи мощности като ТЕЦ-овете. Това започва да става видимо дори за онези, които досега бяха скептични към енергийния преход. Ето защо сега е критично важно такива знакови решения на европейски институции да бъдат взети под сериозно внимание от политиците. Трябва да се начертае ясна посока и план за развитие на въглищните региони в следващите няколко десетилетия, за да бъдат запазени работните места на хората. В противен случай рискуваме да поставим хиляди работници пред свършен факт, когато централите все пак бъдат затворени“, добавя Меглена Антонова.

„В дискусията за енергийни преход на страната удобно се пропуска продължаващото замърсяване“, смятат организацията. Според нейно скорошно изследване икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11.8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г. След повишаването на работещите мощности от 20% на 100% през последната година може да очакваме здравният ефект също да се е повишил.

Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира във вече тежко замърсен регион – Гълъбово е единственото място в ЕС, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.

Припомняме, че Европейската прокуратура разследва измама за милиони евро, свързана с български топло- и електроцентрали. В края на февруари беше проведена специализирана акция на ГДБОП и ДАНС на територията на няколко града – София и областта, Перник, Велико Търново, Габрово, Русе и областите Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Бургас и по-специално ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Марица 3“ и няколко областни топлофикации. ДАНС и ГДБОП с мащабни спецакции: Проверяват десетки ТЕЦ-ове

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Търговията с емисии у нас: Липсата на политическа воля доведе до проблемите

Рекордни нива на въглеродните емисии за 2022 година

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички