Колко полета с частните си самолети осъществи Илон Мъск за 2023 година?


Колко полета с частните си самолети осъществи Илон Мъск за 2023 година?
Снимка: Getty Images

6588

Не е лесно човек да ръководи 6 компании едновременно, но флотът от частни самолети на Илон Мъск определено му помага в тази нелека задача.

Откакто придоби Twitter (сега X) в края на 2022 г., Мъск разделя времето си между Тексас и Калифорния, като разменя спането във завода на Tesla с офисите на Twitter, а неговите частни самолети са доказателство за това.

Частните самолети на Мъск, които по каталог струват общо над 100 млн. долара, са осъществили 441 полета през изминалата година, сочат данни на уебсайта JetSpy към 14 декември.

В момента Мъск притежава два частни самолета Gulfstream – G650ER, регистриран като N628TS и G550, регистриран като N272BG, според JetSpy.

Втори модел G550 е регистриран на името на SpaceX през септември 2021 г., който е осъществил 246 полета с продължителност общо 630 часа към 14 декември, според JetSpy. Той може би е използван за транспортирането на служители на компанията.

Снимка: Getty Images

Така този самолет G550 не е включен в общите летателни часове на Мъск, тъй като не е регистриран директно на негово име. В допълнение към двата си частни самолета, Мъск също е поръчал наскоро пуснатия Gulfstream G700 и в даден момент е притежавал Dassault Falcon 900B.

Самолетът Gulfstream G650ER, който Мъск купува през 2016 г., е с най-дълъг пробег и му позволява да изминава близо 14 000 км с едно зареждане. По-големите частни самолети на Gulfstream като този на Мъск обикновено разполагат със спалня.

През 2023 г. самолетът е бил в полет повече от 1161 часа, което се равнява на над 48 дни, прекарани във въздуха, според данни на JetSpy.

От JetSpy използват сателитната система ADS-B данни, която предоставя информация като GPS местоположение и надморска височина. Технологията набра популярност миналата година, когато студентът Джак Суийни я използва, за да споделя данни за полетите на Мъск в социалните медии.

След това милиардерът се опита да скрие тази информацията с програма на Федералната авиационна индустрия (FAA), но без успех. Любителите обаче продължават да следят пътуванията на Мъск чрез мрежата ADS-B, въпреки че няма как да се знае кои са пътниците във всеки от полетите.

От 13-часови до 5-минутни полети

Снимка: iStock

Средната продължителност на полетите на двата самолета на Мъск през 2023 г. е била малко над 2 часа и половина – подобно на времето, необходимо за достигането от централата на SpaceX в Калифорния до Тексас, откъдето компанията изстрелва своите космически кораби и където Мъск премести централата на Tesla.

Най-дългият полет на двата самолета през 2023 г. е бил с продължителност от близо 13 часа до Токио през август. Тогава Мъск, тогвашната му приятелка Граймс и 3-годишният им син Х бяха забелязани в японската столица. шил 166 полета.

Най-краткият полет е бил с продължителност от 5 минути, а данните сочат, че самолетът е останал на летище в Лонг Бийч, което вероятно означава, че просто е бил преместен от пилота.

Снимка: Getty Images

Самолетите на Мъск също са летели и за по 11 до 15 минути от летището в Хоуторн, Калифорния и Лос Анджелис през пролетта. Двете летища се намират на по-малко от 20 км едно от друго.

И макар самолетите да улесняват натоварения начин на живот на Мъск, те струват солено. Според JetSpy самолетите на милиардера вероятно са отделили 5159 метрични тона въглероден доксид през последната година. За сравнение средностатистически американец генерира 16 тона въглероден диоксид годишно.

Нещо повече, самолетите са изразходвали 2,04 млн. литра гориво през 2023 г., което означава, че зареждането им е струвало над 3,2 млн. долара, според JetSpy

Като цяло Мъск е летял по-малко тази година, спрямо миналата. През 2022 г. самолетите му са престояли в небето 1 865 часа по време на 739 полета.

Източник: Business Insider

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Threads на Meta вече е достъпен и в Европа

Илон Мъск пусна своя отговор на ChatGPT - xAI, "саркастичен" чатбот с достъп до X

Илон Мъск с мрачна прогноза за изкуствения интелект. Какво гласи тя?

За година социалната платформа X е загубила около половината от стойността си

Как за една година Илон Мъск превърна Twitter в бледо копие на това, което беше преди?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички