Илон Мъск пусна своя отговор на ChatGPT - xAI, "саркастичен" чатбот с достъп до X


Илон Мъск пусна своя отговор на ChatGPT - xAI, "саркастичен" чатбот с достъп до X
Снимка: Getty Images

1837

Илон Мъск пусна чатбот с изкуствен интелект, наречен Grok, в своята социална мрежа X, преди известна като Twitter, но засега е достъпен само за избрани потребители.

„В някои важни аспекти това е най-доброто, което съществува в момента“, публикува той в X преди пускането му в петък, пише BBC.

Мъск се похвали, че Грок „обича сарказма“ и ще отговаря на въпроси с „малко хумор“. Ранните данни обаче показват, че чатботът страда от проблеми, характерни за други инструменти за изкуствен интелект.

Други модели отказват да отговорят на някои въпроси, например предоставяне на наказателни съвети. Но по думите на Мъск Grok ще отговори на „пикантни въпроси, които се отхвърлят от повечето други системи за изкуствен интелект“.

В демонстрация на новия инструмент, публикувана от Илон Мъск, Grok беше помолен за ръководство стъпка по стъпка за производството на кокаин. Той отговори „само момент, докато извадя рецептата... защото ще ви помогна с това“ и изброи обобщена, а не полезна информация, съчетана със саркастични предложения, като преди това предупреждава да не бъде следвана идеята.

 

Той демонстрира възможностите на Grok и по темата „има ли някакви новини за sbf“, като тук става дума за Сам Банкман-Фрийд – осъдения по всички обвинения основател на криптоборсата FTX. Чатботът обаче погрешно е предположил, че са отнели 8 часа на съдебните заседатели, за да произнесе присъдата, докато всъщност това се случи за по-малко от 5.

Генеративни AI инструменти като Grok са широко критикувани за допускането на основни грешки, тъй като звучат много убедително в стила си на писане.

Екипът на Grok xAI започна работа през юли, използвайки знания от други изследователски фирми за изкуствения интелект. Това е отделна компания, тясно свързана с другите компании на Мъск – X и Tesla.

По-рано тази година Мъск заяви, че иска версията му на изкуствен интелект да „търси максимално истината и да разбере истинската природата на Вселената“.

Мъск отбеляза, че голямо предимство на Grok е, че има достъп до актуална информация от платформата X, което го отличава от стартовите версии на някои конкуренти, въпреки че все по-актуални отговори са достъпни и за абонирани клиенти с други AI инструменти.

 

 

Grok в момента е в тестов или „бета“ формат, но по-късно ще бъде достъпен за всички абонати на X Premium+ срещу месечен абонамент от 16 долара. Мъск заяви в неделя, че чатботът ще бъде „вграден в приложението X и ще бъде достъпен като самостоятелно приложение“.

Миналата седмица на срещата за изкуствения интелект във Великобритания, където присъства и британския премиер Риши Сунак,  Мъск заяви, че има опасности, свързани с развитието на ИИ.

ОЩЕ: Илон Мъск с мрачна прогноза за изкуствения интелект. Какво гласи тя?

Но той също е дългогодишен шампион на технологията. Мъск е един от основателите и на OpenAI – компанията, която разработва ChatGPT, Dall-E и Whisper, но се оттегли от борда ѝ през 2018 г. Microsoft инвестира в OpenAI, като направи инструмента достъпен на своята платформа. Оттогава Google пусна конкурентния си модел с изкуствен интелект, Bard, а Meta пусна Llama.

Grok е термин, измислен от писателя на научна фантастика Робърт А. Хайнлайн в романа му от 1961 г. Stranger in a Strange Land, където „grokking“ означава дълбоко съчувствие на другите.

xAI обяви, че Grok е „възнамерен да отговори на почти всичко, дори да предложи какви въпроси да бъдат зададени“. Grok беше „много ранен бета продукт – най-доброто, което успяхме да направим с 2 месеца обучение“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Директорът на OpenAI смята, че изкуственият интелект може да унищожи човечеството, но все пак иска да се използва

Какво гласи мрачната прогноза на Бил Гейтс за изкуствения интелект?

Защо жените не използват толкова изкуствения интелект, колкото мъжете?

Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?

Кои са 10-те професии, които не са застрашени от изкуствения интелект?

Бизнес, стартиран с помощта на изкуствен интелект и инвестиция от 185 долара, бе продаден за 150 000 долара: "Това буквално печата пари"

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички