Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?


Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?
Снимка: iStock/Guliver

9743

Главният изпълнителен директор на компания за електронна търговия, който предизвика полемика, след като обяви, че е заменил по-голямата част от персонала по поддръжката с чатбот, вярва, че работните места, на които се разчита на "копи-пейст", остават в миналото благодарение на изкуствения интелект.

"Тази работа вече я няма. Това е на 100 процента", казва Суумит Шах, главен изпълнителен директор на базираната в Индия компания Duukan, в интервю за Washington Post, публикувано във вторник, предава businessinsider.com.

Шах имаше предвид служителите в сферата на обслужването на клиенти, които до голяма степен копират и препращат отговорите. Въпреки това той направи уговорка, като каза, че не всички служители в областта на обслужването на клиенти трябва да се страхуват от замяна.

ОЩЕ: Как възходът на изкуствения интелект превърна Nvidia в една от най-големите компaнии в света?

"За мен не беше проблем да заменя целия екип с чатбот", добави той, "който е 100 пъти по-интелигентен, действа мигновено и който ми струва около едно стотна част от това, което плащах на екипа по поддръжката."

През юли Шах влезе в заглавията на вестниците, като обяви в Twitter, че е съкратил 90% от персонала си по поддръжка на клиенти и ги е заменил с чатбот, който според него ги превъзхожда.

"Трябваше да уволним 90% от екипа за поддръжка заради този чатбот с изкуствен интелект. Трудно? Да. Необходимо ли е? Абсолютно", пише Шах в публикацията си, която оттогава е прочетена повече от 2.7 милиона пъти в платформата.

Постът му предизвика силна реакция в X, платформата, известна преди като Twitter, и Reddit, като един от коментарите под поста гласеше: "Ето как не се обявяват съкращения".

ОЩЕ: Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Друг потребител публикува: "Не се заблуждавайте. Екипът по поддръжката тук беше съкратен, защото бизнесът се проваля и финансирането е оскъдно. Не е заради изкуствения интелект."

Изкуственият интелект може да върши работата на някои служители, смята изпълнителният директор на индийската компания Duukan;

Снимка: iStock

През юли Шах заяви пред Insider, че съкращенията са станали през септември миналата година и в резултат на тях 23 от 26-те членове на екипа за "връзка с клиенти" са загубили работата си. Той добави, че след съкращенията бюджетът му за поддръжка на клиенти се е свил до 100 долара на месец.

Тогава Шах заяви пред Insider, че макар да съжалява, че е започнал разговор за съкращенията в Twitter, той остава твърд в позицията си.

"Изкуствения интелект отнема работните ни места", каза той и добави: "С течение на времето всички ще започнат да правят това. Това не е само за нас. Може би просто съм прекалено прям, за да го публикувам в Twitter". В доклад на Goldman Sachs от май се посочва, че около 300 милиона работни места в световен мащаб могат да бъдат застрашени от технологията.

Не всички обаче споделят мнението на Шах.

Технологични лидери, като главния изпълнителен директор на Microsoft - Сатя Надела и главния изпълнителен директор на IBM - Арвинд Кришна, по-рано са заявявали, че според тях изкуствения интелект ще създаде повече работни места, отколкото ще унищожи.

В петък главният изпълнителен директор заяви пред Insider по имейл, че бизнесът се е разраснал от юли насам. "Екипът ни за обслужване на клиенти вече е по-ограничен, но много по-ефективен. Що се отнася до бюджета, нека просто кажем, че преразпределихме тези средства, за да стимулираме иновациите и разширяването", добави той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

10-те надеждни професии, които ще останат търсени през следващото десетилетие

"Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Най-заможните хора в света станаха още по-богати заради бума на изкуствения интелект

Как да се конкурираме с изкуствения интелект на пазара на труда според милиардера Илон Мъск

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички