Бизнес, стартиран с помощта на изкуствен интелект и инвестиция от 185 долара, бе продаден за 150 000 долара: "Това буквално печата пари"


Бизнес, стартиран с помощта на изкуствен интелект и инвестиция от 185 долара, бе продаден за 150 000 долара: "Това буквално печата пари"
Снимка: iStock

3902

Сал Айело и Моника Пауърс създават своя доходоносен страничен бизнес за четири дни и харчат по-малко от 200 долара, за да го стартират.

Първоначално те започнали да прокарват идеите си за странична дейност в ChatGPT, като използвали чатбота за генериране на изкуствен интелект като отправна точка за проучване на пазара. След това осъзнали, че знаят как да зададат на ChatGPT точните въпроси, за да получат полезни отговори, а другите хора вероятно не знаят.

Айело е дългогодишен главен технически директор на технологични стартъпи, а Пауърс е продуктов дизайнер, който в момента ръководи компания за стратегически дизайн и брандинг, наречена Mascot. През март те решили да създадат инструмент за проучване, задвижван от изкуствен интелект: Попълнете формуляр за идеята си и инструментът ще даде отговорите ви в ChatGPT по максимално полезен начин.

"Може би ще успеем да продадем това", спомня си 36-годишният Айело.

Няколко дни по-късно те стартирали DimeADozen за "желаещи предприемачи", за да тестват под натиск своите бизнес идеи. За изчерпателен доклад се заплаща 39 долара, а резултатите се събират за част от времето, което обикновено отнема на традиционните аналитични агенции или търсачки.

За приблизително седем месеца DimeADozen, поделена поравно между Айело и Пауърс, е донесла повече от 66 000 долара, според документи, разгледани от CNBC Make It. С изключение на 150 долара за уеб домейн и 35 долара за хостинг и база данни, почти всички тези средства са печалба, казва Айело.

ОЩЕ: Как да изкарам пари? Вижте какви финансови съвети дава изкуственият интелект

Миналия месец те сключили сделка за продажбата на страничния си бизнес за 150 000 долара на Фелипе Аросемена и Даниел де Корнейл, двойка съпрузи, единият е софтуерен инженер, а другият продуктов дизайнер, които искат да превърнат DimeADozen в своя постоянна работа, казва Айело.

Айело и Пауърс планират да продължат да работят по около пет часа седмично като съветници на компанията.

"Това наистина печата пари", казва Айело.

Страничен бизнес с изкуствен интелект

Пауърс и Айело се запознават миналата година на виртуална среща на основатели на стартъпи, организирана от акселератора за стартъпи Y Combinator в Силициевата долина, и бързо започват да работят заедно в извънработно време. Понастоящем те имат три други странични дейности и планират да започнат още.

Нито една от тях все още не е достигнала висотата на DimeADozen, който по думите на Айело е първият инструмент за изследване с изкуствен интелект, създаден специално за тестване на бизнес идеи. Той включва получената информация в стотици предварително написани задачи на ChatGPT и организира отговорите в доклади от 50 страници за потенциалните инвеститори, клиенти и конкуренти на хипотетичната компания.

Същото можете да направите и в Google. Това би отнело много повече време и резултатите биха били по-малко надеждни, казва Аейло.

ОЩЕ: "Изкуственият интелект ще бъде най-голямата машина за правене на пари в историята": Два начина как да се възползвате

Изкуственият интелект разкрива цял един нов свят на предприемачите,които имат добри идеи;

Снимка: iStock

"Няма причина да не можете да направите 1000 търсения в Google и да получите същите резултати", казва той. "безсмислено е да опрете до някого, за да го направите по-бързо."

Пауърс и Айело използват и уменията си за подсказващо инженерство. техника за задаване на целенасочени въпроси на чатботовете с цел получаване на по-точни резултати, за да сведат до минимум риска от "халюцинации" на ИИ, казва Айело. Тогава чатботовете изричат информация, която звучи подходящо, но всъщност е напълно невярна.

ОЩЕ: Евтиното излиза скъпо: За какво богатите хора никога не харчат парите си?

DimeADozen не може да обещае, че ще ги елиминира напълно, но "ние намаляваме "халюцинациите", като променяме параметрите на подканата и сме много стриктни в подканите си", казва Айело. "Отне ни седмици наред, за да сме сигурни, че ще получим отговора, който очаквахме."

В света на мечтите му, този проект може един ден да бъде придобит от гиганта в областта на облачния софтуер Salesforce "или нещо подобно", казва той. "По-голямата му концепция е: да се превърне в универсален инструмент, чрез който да се управляват бизнеси, за да се валидират и запознаят с тях."

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Милионер: Ето какво бих направил, за да изкарвам добри пари с помощта на изкуствен интелект при начален капитал под 100 долара

Колко пари са били нужни за да сте сред най-богатите в САЩ преди 40 години? А сега?

Осъдиха главния изпълнителен директор на Thodex на 11 196 години затвор

Как млада жена успя да превърне страничния си доход в бизнес за милиони?

Как един от най-богатите хора в Южна Корея се издига от чистач до милиардер?

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички