Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?


Как изкуственият интелект може да трансформира юридическата професия?
Снимка: iStock

5852

Ако имаше съдебно дело за това дали обществото трябва да приеме изкуствения интелект или да го отхвърли, вероятно щеше да има жури.

Никой, изглежда, не може да реши дали ползите – като автоматизиране на писмени задачи и пресяване на огромни количества информация за секунди – надхвърлят негативите на пристрастните данни и липсата на точност и отчетност.

За юридическата професия изкуственият интелект е едновременно заплаха и възможност. Това може да доведе до „свирепо намаляване“ на работните места за хората, сочи доклад от 2021 г. на Юридическото дружество на Обединеното кралство. Друго проучване от тази година от университетите в Пенсилвания, Ню Йорк и Принстън също изчисли, че правният сектор е индустрията, която най-вероятно ще бъде засегната от изкуствения интелект, пише BBC.

Същевременно изкуственият интелект може да играе изключително важна роля в проучването и свързването на случаите, макар че не е изключено и нещата да се объркат сериозно.

Адвокатът от Ню Йорк Стивън Шварц се оказа изправен пред собственото си съдебно изслушване тази година, когато използва популярната AI система ChatGPT, за да проучи прецеденти за случаи, в който мъж съди авиокомпания за телесна повреда. 6 от 7-те случая, които използва, бяха измислени от изкуствен интелект.

Снимка: iStock

Макар че може много правни кантори да не са склонни да приемат подобни системи, Бен Олгроув, главен директор по иновациите в международната правна кантора Baker McKenzie, има различно тълкуване.

„Не мисля, че това е технологична история, това е адвокатска история. Трябва да преодолеете липсата на професионализъм [на Шварц] и липсата на етика, преди да стигнете до факта, че инструментът е нещо, което не е трябвало да използва“, отбелязва той.

ОЩЕ: Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?

Baker McKenzie проследява развитието на изкуствения интелект от 2017 г. и оттогава създаде екип от адвокати, специалисти и инженери по данни, за да тестват новите системи, които излизат на пазара.

Според Олгроув по-голямата част от използването на изкуствен интелект в компанията ще дойде от използването на новите, базирани на изкуствен интелект версии на съществуващи доставчици на легален софтуер, като LexisNexis и 365 Solution for Legal на Microsoft.

LexisNexis започна своята AI платформа през май, която може да отговаря на правни въпроси, да генерира документи и да обобщава правни въпроси. Междувременно AI инструментът на Microsoft, Copilot, ще бъде пуснат за търговски клиенти следващия месец, като допълнителна добавка за 365.

Снимка: iStock

„Ние вече използваме LexisNexis и Microsoft и те все повече ще получават сподобности, управлявани от генеративен изкуствен интелект. И ние ще ги купуваме, ако има полза от тях и са на правилната цена“, посочва Олгроув.

Генеративният AI е типът изкуствен интелект, за който всички говорят. Това е изкуственият интелект, който може да създава текст, изображения и музика на базаданните, с които е бил обучен.

Възражението е, че в момента платените версии на такива инструменти са скъпи. Плащането само за Copilot на Microsoft би „удвоило разходите ни за технологии“, споделя Олгроув.

ОЩЕ: Кои са 10-те професии, които не са застрашени от изкуствения интелект?

Алтернативата е адвокатските кантори да плащат по-малка сума за достъп до AI системи, които не са специално насочени към юридическия пазар, като Bard на Google, Llama на Meta и ChatGPT на OpenAI. Фирмите ще се включат в такива платформи и ще ги адаптират за собствена правна употреба.

Baker McKenzie вече тества няколко. „Излизаме на пазара и казваме, че искаме да тестваме ефективността на тези модели“, казва Олгроув.

По думите му подобно тестване е от ключово значение за „валидиране на ефективността“, защото всички системи ще правят грешки.

Снимка: iStock

Правната софтуерна система RobinAI използва т. нар. AI втори пилот, за да помогне за ускоряване на процеса на изготвяне и заявяване на договори, както за вътрешни правни екипи в големи организации, така и за физически лица.

Основно се използва AI система, разработена от компанията Anthropic. Това беше създадено от бивш вицепрезидент по изследванията в OpenAI и е подкрепено с инвестиции от Google.

Но RobinAI също така създаде собствени AI модели, които се обучават в детайлите на договорното право. Всеки договор, използван от системата, се качва и етикетира и след това се използва като инструмент за обучение.

ОЩЕ: Проучване: Изкуственият интелект ще увеличи работните места

Тоест компанията е изградила огромна база данни от договори, което според Каролина Лукошова, съръководител на правния и продуктов отдел в базираната във Великобритания RobinAI, ще бъде ключово за използването на изкуствения интелект в юридическата професия.

„Компаниите ще трябва да обучат свои собствени по-малки модели на своите данни в компанията. Това ще им даде по-добри резултати и такива, които са ограничени“, казва тя.

За да се увери, че информацията е точна, RobinAI има екип от адвокати, работещи заедно с изкуствения интелект.

Снимка: iStock

Алекс Монако е адвокат по трудово право, който управлява както собствената си адвокатска практика, така и технологичната компания Grapple.

Grapple е разработен, за да предостави на членовете на обществото това, което Монако нарича „онтология на трудовото право“, и предлага съвети по редица проблеми на работното място от тормоз и безпокойство за съкращения. Може да генерира правни писма и да предоставя резюмета на случаи.

Той е развълнуван от потенциала на ИИ да демократизира юридическата професия. „Вероятно 95% от запитванията, които получаваме, са от хора, които просто не могат да си позволят адвокати“, посочва Монако.

ОЩЕ: Как изкуственият интелект ще помага на журналистите?

Но благодарение на широко достъпните безплатни инструменти за изкуствен интелект, хората вече могат да създават свои собствени съдебни дела. Всеки с интернет връзка може да използва Bard или ChatGPT, за да си помогне при формулирането на юридическо писмо. И въпреки че може да не е толкова добро, колкото писмо, написано от адвокат, то е безплатно.

„Изкуственият интелект не замества хората, не замества адвокатите. Той засилва разбирането на хората и прилагането на техните законови права“, посочва той и добавя, че в свят, в който всеки използва изкуствен интелект това може да е много важно.

Снимка: iStock

„Компаниите и корпорациите използват изкуствен интелект за наемане и уволнение. Те профилират сивита, използват изкуствен интелект за преструктуриране, масови съкращения и т.н. Те използват това срещу обикновения служител“, отбелязва Монако.

Докато използването на ИИ в законодателството още е на ранен етап, някои системи вече са изправени пред собствени правни предизвикателства.

DoNotPay, първият робот-адвокат в света, който предлага да се бори с глобите за паркиране и други случаи на граждани, използвайки изкуствен интелект, беше засегнат от редица съдебни дела, последното от които обвинява компанията, че практикува право без лиценз.

ОЩЕ: Ще замени ли изкуственият интелект и шпионите?

Междувременно, в резултат на случая на Стивън Шварц, няколко висши съдии в САЩ изискват от адвокатите да разкрият дали са използвали изкуствен интелект за съдебни документи.

Монако смята, че това ще бъде едновременно трудно за дефиниране и контрол. „Google използва изкуствен интелект в своя алгоритъм за търсене, а сега използва и Bard. Така че дори, когато търсите нещо в Google, вече използвате изкуствен интелект, за да правите вашите правни изследвания“, посочва той.

Източник: BBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

За първи път: ChatGPT проговори

Изкуственият интелект оставя без работа повечето програмисти в една страна

ChatGPT става преподавател в Харвард

ChatGPT премери сили с философ. Как се справи?

Следващият тест на Тюринг: Може ли AI приложение да изкара 1 млн. долара?

Кои служители в света най-бързо усвояват AI умения?

Революция в медицината: ChatGPT лекува по-добре пациенти от истинските лекари

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички