Според британското разузнаване: Ще замени ли изкуственият интелект хората шпиони?


Според британското разузнаване: Ще замени ли изкуственият интелект хората шпиони?
Снимка: iStock

1336

Изкуственият интелект ще промени света на шпионажа, но няма да замени нуждата от хора шпиони, смята ръководителят на британската разузнавателна агенция MИ6 в становище, предаде Асошиейтед прес.

Ричард Мур, директор на британската служба за външно разузнаване, ще говори в Прага за развиващите се заплахи за Запада от Русия и Иран и твърди, че „човешкият фактор“ ще остане от решаващо значение.

„Изкуственият интелект ще направи информацията безкрайно по-достъпна и някои се питат дали това няма да извади от строя разузнавателни служби като моята. Всъщност вероятно ще се случи точно обратното“, заяви той в извадки от изложението си, публикувани предварително от правителството на Обединеното кралство.

Мур, който и преди е предупреждавал, че Западът изостава от съперниците си в надпреварата по отношение на ИИ, ще посочи, че „уникалните характеристики на агентите на правилните места ще станат още по-значими“, като изтъква способността на шпионите да „влияят върху решенията вътре в правителството или терористичната група“.

Публичното говорене за шпионаж все още е нещо ново за британските разузнавателни служби, припомня АП. До 1992 г. правителството отказваше дори да потвърди съществуването на МИ6, а публичните изказвания на нейните ръководители са рядкост.

Според огласените извадки от изложението на Мур, той заяви на аудиторията си в резиденцията на британския посланик, че президентът Владимир Путин още не успява да постигне военните си цели. Той също ще обвини Русия в „империализъм“ в Африка и ще посочи Иран като страна, подхранваща продължаване на войната в Украйна с доставката на безпилотни самолети и други оръжия на Русия.

За човешкия фактор в разузнаването Мур ще посочи, че хората „никога не са просто пасивни събирачи на информация: на нашите агенти могат да бъдат поставени цели и да бъдат направлявани; те могат да забележат нови въпроси, които не сме знаели, че трябва да зададем“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изкуственият интелект оставя без работа повечето програмисти в една страна

ChatGPT става преподавател в Харвард

Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички