Изкуственият интелект ще заличи работните места на програмистите в Индия


Изкуственият интелект ще заличи работните места на програмистите в Индия
Снимка: iStock

2280

Работните места на повечето програмисти, аутсорснати в Индия, ще бъдат заличени през следващите една-две години, обяви главният изпълнителен директор на Stability AI Емад Мостаке, пише CNBC.

По време на среща с анализатори от UBS той коментира, че по-голямата част от изнесените програмисти в страната ще загубят работните си места заради изкуствения интелект, което означава, че софтуерът ще може да се разработва с много по-малко хора. „Смятам, че това засяга различните типове работни места по различни начини“, заяви той миналата седмица пред анализатори в швейцарската инвестиционна банка.

Според Мостаке обаче не всички ще бъдат засегнати по един и същи начин.

До голяма степен това се дължи на различните правила и разпоредби в света. При страните с по-строги трудови закони, като Франция, ще има по-малка вероятност от подобно въздействие например.

Мостаке отбеляза, че в Индия „аутсорснатите програмисти до ниво 3 ще изчезнат в следващите 2 или 3 години, докато във Франция никога няма да уволните разработчик“. „Така че засяга различни модели в различните страни по различни начини в различните сектори“, обяснява той.

В Индия има над 5 млн. софтуерни програмисти, най-застрашени от влиянието на развити инструменти с ИИ като ChatGPT, сочи информация на Bloomberg.

Втората по големина азиатска страна е основна локация за компании, които изнасят бек-офис работни места и други позиции в чужбина. Технологичните гиганти от Силициевата долина, банките от Wall Street, авиокомпаниите и търговците на дребно са все клиенти на индийските аутсорсинг фирми.

Tata Consultancy Services (TCS), индийска консултантска фирма, предлагаща и ИТ услуги, е най-големият аутсорсинг доставчик в страната. Сред другите се нареждат Infosys и Wipro.

TCS заложи сериозно на генеративния ИИ, като се ангажира да обучи повече от 25 000 инженери на технологията през услугата Azure Open AI на Microsoft, за да „помогне на клиентите да ускорят въвеждането на тази мощна нова технология“.

В интервю за CNBC в четвъртък главният изпълнителен директор на TCS Н. Ганапати Субраманиам заяви, че преди около 4 години компанията е възприела подход, в който „машината е на първо място“. Освен това е показала как ИИ ще окаже „огромно въздействие върху начина, по който работим и правим нещата“.

Говорейки за това, че след 5 години няма да има „повече програмисти“, Мостаке уточни, че има предвид програмисти в традиционния смисъл. „Защо трябва да пишете код там, където компютърът може да напише код по-добре“, попита той.

Според него изкуственият интелект няма да прави това автоматично, а ще бъде „втори пилот“, т.е. че ще е нужен малък брой класически програмисти, които да го навигират.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Изкуственият интелект взе първите си жертви

Кой ще загуби работата си заради изкуствения интелект?

Търсенето на програмисти у нас се срина с близо 45%

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички