Изкуствен интелект: Кои работни места са най-застрашени от тази технология?


Изкуствен интелект: Кои работни места са най-застрашени от тази технология?
Снимка: iStock

6107

75-годишният Джефри Хинтън, който е една от легендите на Google, предупреди, че чатботовете с изкуствен интелект скоро могат да бъдат по-интелигентни от хората. Какво следва от това - икономическият редактор на BBC Ислам Фейсал представя своята гледна точка:

Много шефове на предприятия ми казват, че горещата тема, представена на заседанията на управителните съвети, е как да внедрят технологията в стил ChatGPT в предприятията си възможно най-бързо. Преди няколко седмици наблюдавах как шефът на една от най-големите британски компании, ориентирани към потребителите, погледна към компютъра си, въведе стенограмата на обаждане за оплакване от клиент и помоли ChatGPT да го обобщи и да му отговори въз основа на набор от правила, които той състави на място.За около минута тя предложи много надежден отговор, без да е необходимо каквото и да било кодиране. Казаха ми, че крайният резултат бил с точност около 85%. Това е малко по-малко от човешкия персонал на колцентъра, но пък разликата от разходите за назначаване на персонал е налице.

Добрата новина за всички, а именно повишаването на производителността, ще се случи, ако целият персонал сега се съсредоточи върху 15 %, които не могат да бъдат обработени от изкуствения интелект. Очевидно е обаче, че има възможност да се отиде още по-далеч и да се намали броят на служителите.

ОЩЕ: Google пусна свой чатбот в стотици държави

Големите езикови модели с изкуствен интелект обаче стават все по-мощни. Все още не са толкова способни, колкото един интелигентен възрастен човек, но не са далеч от това. Напредъкът е по-бърз от очакваното и може да достигне точката, в която ще стане експоненциален. Темпото на промяна и внедряване означава, че има възможност за икономически и трудов шок в икономиката още през тази година.

В момента, в който изкуственият интелект стане по-умен от най-умния човек, по-напреднал от цялото човечество, в съвсем кратки срокове можем да стигнем до нови хоризонти по пътя към това, което друг бивш вътрешен човек на Google, занимаващ се с изкуствен интелект, Рей Курцвейл, описа като "сингулярност". Дали точно сега сме в началото на този експоненциален момент?

Изкуственият интелект има възможността да (пре)вземе един куп сектори на икономиката, които досега са били имунизирани срещу подобрения в производителността, защото са били сектори, изискващи време и знания, и да ги трансформира. Технологиите ни дадоха много подобрения в качеството на живот. Всичките ни смартфони вече разполагат с цялото съдържание, което бихме могли да поискаме, и то е винаги достъпно. Един високопоставен политик ми каза: "Много от тези иновации направиха свободното ни време по-приятно. Те не са направили работното ни време по-продуктивно. Възможно е да са изкоренили скуката като човешко ежедневие. Но направиха ли ви по-продуктивни в работата?"

Истинският шок е, че тези технологии могат да се използват в търговски контекст, а не само за повтарящи се задачи от проста материя. Тези технологии могат да се използват за високо творческа работа с висока стойност, за която се предполагаше, че е относително защитена от конкуренция. Самият основател на Open AI/ ChatGPT Сам Алтман изрази изненадата си от досегашното използване. По-конкретно, етапът на "първата чернова" в началото на творческия процес на писане на копие, създаване на изображение или музика, или кодиране на програма може да бъде постигнат за секунди, а не за седмици на инструктаж и уточняване. 

Отново това е възможно при изкуствения интелект, който все още не е толкова интелигентен, колкото възрастния човек. Така че добрата новина е, че бързото внедряване на тази технология, по-бързо от останалия свят, може да реши проблемите с производителността по света. Лошата новина е, че то може да се случи толкова бързо, че да изпревари способността на работниците да се адаптират навреме, създавайки социални и икономически кризи. В заключение техноентусиастите споделят: "Няма да бъдете заменени от изкуствен интелект, но може да бъдеш заменен от някой, който знае как да използва изкуствения интелект".

ОЩЕ: Какво смята за изкуствения интелект главният икономист на Microsoft?

Източник: BBC

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички