Търсенето на програмисти у нас се срина с близо 45%


Търсенето на програмисти у нас се срина с близо 45%
Снимка: iStock

7653

Търсенето на служители в ИТ сектора у нас продължава да намалява със забележими темпове през настоящата година на фона на общия спад в обявите за работа.

Обявите за работа в българския ИТ сектор намаляват с 44% през юни спрямо същия месец на миналата 2022 година, сочат данните на компанията за човешки ресурси и кариерен сайт JobTiger.

„Продължава забележимият спад на предложенията в сектор “ИТ“, при който от началото на годината се поддържа спад от около 40-45% спрямо 2022 година. Предложенията в него през м. юни 2023 г. са с 3050 по-малко спрямо м. юни 2022 година.”, сочи анализът на компанията.

Данните за спад на обявите в ИТ сектора у нас идват след масовите съкращения в ИТ сектора на Запад, започнали през миналата година – нещо, което досега не се случва на родния пазар.

През юни обявите за работа в ИТ сектора намаляват с 3% спрямо преходния месец май (230 предложения по-малко).

Така през шестия месец на тази година, обявите за работа в ИТ сектора у нас оформят дял от 8% от всички предложения, което отрежда на сектора шеста позиция в това отношение.

Най-много обяви за работа се отчитат в сектор „Търговия и продажби“ – дял от 23%. Второ и трето място се заемат от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ със 17% и „Производство“ с 16%. Общият брой на предложенията в края на месец юни е 46 500.

Обявите за работа намаляват през юни

Като цяло обявите за работа у нас намаляват през месец юни с 12% на годишна база и с 8% спрямо преходния месец май (близо 4 000 по-малко).

Причини за спада могат да бъдат както отпускарския сезон, така и в достигането на пика в предложенията в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”, които са намалели с 24% на месечна база (2 500 по-малко), става ясно от анализа. Това е и най-големият месечен спад сред всички сектори през юни. На годишна база понижението на предложенията в този сектор достига 12%.

Министерство на финансите: Пазарът на труда у нас е затегнат

„За това има логично обяснение: от една страна се намираме в най-активния отпускарски период в годината – работодатели и търсещи работа са по-слабо активни на пазара на труда. От друга страна, секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, който заема близо 20% от предложенията, изглежда достигна своя пик и през последния месец предложенията в него са намалели.”, пише в анализа.

Предложенията за работа в сектора „хотелиерство и ресторантьорство” по това време на годината обикновено се характеризират със сезонната заетост по Черноморието, което предполага, че бизнесите по морето вероятно са намерили част от необходимата работна ръка за настоящия сезон.

България е с най-голям дял на жените, работещи в ИКТ сектора в ЕС

През юни спрямо преходния месец май предложенията в повечето сектори са намалели. Освен в ИТ сектора и „Хотелиерство и ресторантьорство”, спад се отчита и в секторите „Търговия и продажби“ (920 предложения по-малко, 8% спад), „Производство“ (320 предложения по-малко, 4% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (180 предложения по-малко, 4% спад), „Счетоводство, одит, финанси“ (170 предложения по-малко, 8% спад), „Маркетинг и реклама“ (130 предложения по-малко, 9% спад), „Здравеопазване и фармация“ (10 предложения по-малко, 1% спад).

Ръст на обявите се отчита в секторите „Строителство“ (130 предложения повече, 5% ръст) и „Логистика и транспорт“ (110 предложения повече, 2% ръст).

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 2% през месец юни. Като брой те са близо 3700.

Разпределението на този тип предложения по сектори е: 59% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (15%) и „Търговия и продажби“ (7%).

Като дял през месец април обявите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са 9% от всички обяви.

Предлагане по градове

Общият брой на обявите във водещите областни градове е намалял със 7%. Динамиката във всеки един от тях е, както следва: София (-4%), Пловдив (-8%), Варна (-15%), Бургас (-17%), Русе (-8%) и Стара Загора (-1%).

Като дял обявите за гр. София са 42%, а в останалите градове са: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Обяви, подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през юни е намалял със 17%. Общият брой на този тип обяви е около 2900, което е 7% дял от всички обяви.

Honda планира да удвои броя на програмистите си до 2030 г.

Делът на хората, които нито работят, нито учат в България е под средния за ЕС

Кои професии са най-високо и кои най-нископлатени у нас?

Средната заплата в ИТ сектора у нас нарасна с близо 24% и достигна 5411 лева

Колко и какви са предложенията за работа на пазара на труда?

Програмистите получават над 40 000 лева годишно

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички