Google предлага инструменти с изкуствен интелект в помощ на журналистите


Google предлага инструменти с изкуствен интелект в помощ на журналистите
Снимка: Pixabay

1644

Google проучва използването на инструменти за изкуствен интелект за писане на нови статии и е в процес на разговори с издатели за използването на инструменти, които да подпомагат журналистите. Това заяви говорител на компанията, цитиран от Reuters.

Той не назовава издатели, но в. New York Times обяви, че Google е водил дискусии с Washington Post и News Corporation, собственика на Wall Street Journal и дори със самия New York Times.

Тези инструменти за изкуствен интелект подпомагат журналисти с опции за заглавия и различни стилове на писане, за да „се повиши качеството на работата им и производителността“, заяви говорител на Google, като добави, че става дума за „ранни етапи на проучване на идеи“.

„Тези инструменти просто не са предназначени и не могат да заменят съществената роля, която журналистите имат в предаването, създаването и проверката на фактите в статиите си“, заяви говорителят.

Въпреки това някои ръководни лица, пожелали анонимност, запознали се с презентацията на Google, я определят като обезпокоителна, информира в. New York Times. Инструментът за ИИ е наричан „Генезис“ на вътрешно ниво в Google, според вестника, който се позовава на информирани източници.

Говорител на News Corporation отказа да коментира публикацията на New York Times за инструмента за изкуствен интелект, но заяви: „Имаме отлични отношения с Google и оценяваме дългосрочния ангажимент на главния изпълнителен директор Сундар Пичай към журналистиката“.

New York Times и Washington Post не коментираха новината.

Тази информация се появява дни, след като Асошиейтед прес обяви, че ще си партнира с OpenAI, собственика на ChatGPT за проучването на използването на генеративния изкуствен интелект в новини. Това споразумение може да създаде прецедент за подобни партньорства.

Някои издания вече използват генеративен изкуствен интелект за съдържанието си, но новинарските публикации възприемат бавно технологията заради опасенията, че генерира фактически невярна информация и не може да отсее съдържание, създадено от хора и компютърни програми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще замени ли изкуственият интелект и шпионите?

Изкуственият интелект оставя без работа повечето програмисти в една страна

Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички