Служителите в Сингапур са лидери в света по най-бързо усвояване на AI умения


Служителите в Сингапур са лидери в света по най-бързо усвояване на AI умения
Снимка: iStock

1352

Служителите в Сингапур са най-бързите в света в придобиването на умения, свързани с изкуствения интелект, сочи новият доклад Future of Work на LinkedIn, цитиран от CNBC.

Докладът, основан на данни от 25 страни, е установил, че Сингапур има най-висок дял на членове на LinkedIn, които добавят умения в областта на изкуствения интелект в профилите си. Те са нараснали 20 пъти спрямо януари 2016 г. Това е много повече от средния ръст от 8 пъти в световен план, отбелязва LinkedIn.

Финландия (16 пъти повече), Ирландия (15x), Индия (14x) и Канада (13x) допълват топ 5 на страните с най-висок процент на разпространение на уменията в областта на изкуствения интелект, сочи докладът.

Според Пуджа Чхабрия, кариерен експерт и ръководителка на Азиатско-Тихоокеанския отдел в LinkedIn, Сингапур отдавна е „плодородна почва“ за навлизане на изкуствения интелект.

Това се дължи на „силната дигитална инфраструктура на страната, силната рамка за защита на интелектуалната собственост и процъфтяващата екосистема от компании за рисков капитал и на ангел-инвеститори, които предоставят капитал“, допълва тя.

„Наблюдаваме бърз ръст на развитието на ИИ и възприемането му, стимулирано от стартиращи компании и бизнеси през годините в усилията им да създадат нови ниши или да постигнат по-голямо конкурентно предимство“, заяви Чхабрия.

През 2022 г. петте най-бързо растящи умения, свързани с изкуствения интелект, добавени в профилите на членовете на LinkedIn, „намекват за появата на генеративен изкуствен интелект“, предава LinkedIn.

Това включва умения като въпрос-отговор, ръст с цели 33%, системи за класификация и препоръка.

Чатботът ChatGPT предизвика нов интерес към генеративните AI технологии миналата година, а големи технологични компании като Google и Microsoft се стремят оттогава да добавят изкуствения интелект в бизнеса си.

LinkedIn, собственост на Microsoft, включи през май възможности, които позволяват на членовете да създават генерирани от ИИ съобщения на специалисти по подбор на служители и описания на работни места и профили на потребители.

Но способността на генеративния изкуствен интелект да създава текстове, снимки и друго съдържание предизвика нови опасения за замяна на работни места от технологии.

Доклад на Goldman Sachs установи, че 300 млн. работни места в света може да бъдат засегнати от ИИ и автоматизацията, включително офис и административни поддържащи функции.

LinkedIn, анализирала някои от най-обичайните професии в платформата, е установила, че 45% от уменията на учителите например „потенциално могат да бъдат допълнени“ от генеративен изкуствен интелект.

„Новите инструменти на генеративния изкуствен интелект са добра възможност за потенциално смекчаване на работното бреме и подкрепа на хора с професии като учителите, за да се съсредоточат върху най-важните части от работата си“, пише LinkedIn.

Според доклада уменията на учителите, които могат да бъдат заменени от изкуствен интелект, включват планиране на уроците, развитие на учебната програма, грамотността и преподаването.

Но 53% от уменията на учителите все пак трябва да бъдат изпълнявани от хора – управление на класната стая, начално образование и специално образование.

Дял на умения, които могат да се заменят от генеративен изкуствен интелект:

  • Софтуерни инженери – 97%
  • Служители за обслужване на клиенти – 76%
  • Касиери – 59%
  • Продавачи – 59%
  • Учители – 45%
  • Ивент мениджъри – 39%

Само 3% от уменията на софтуерните инженери трябва да се правят от хора.

„Изкуственият интелект със сигурност ще промени начина, по който много от нас вършат работата си, и отделяното време на задачи, които потенциално могат да се подпомогнат от генеративен изкуствен интелект. В резултат на това умения като творческо мислене, лидерство и комуникация и гарантиране на етични резултати също стават все по-важни“, отбелязва Чхабрия.

Според LinkedIn професиите с най-малък дял на потенциално заменяеми умения са операторите на петролни находища (1%), специалисти по екологично здраве и безопасност (3%), медицински сестри (6%) и лекари (7%).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Следващият тест на Тюринг: Може ли AI приложение да изкара 1 млн. долара?

Мрачни прогнози за изкуствения интелект - жените са по-застрашени от мъжете

Проучване: Изкуственият интелект ще увеличи работните места

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички