Изкуственият интелект ще засегне повече жените работници, отколкото мъжете


Изкуственият интелект ще засегне повече жените работници, отколкото мъжете
Снимка: iStock

3026

Жените имат повече причини от мъжете да се притесняват от предстоящата вълна от автоматизация и изкуствен интелект, която може да замени почти 1/3 от работните часове в икономиката на САЩ. Това е един от изводите в нов доклад на изследователското звено на консултантската компания McKinsey & Co., който разглежда тенденциите на пазара на труда до края на 2030 г. в САЩ, предава Bloomberg.

В него се изчислява, че вероятността да се наложи жените да сменят професията си е 1,5 пъти по-голяма от тази за мъжете през същия период. Причината – преобладават като брой в индустрии с по-нископлатени работни места, които според доклада ще са най-силно засегнати от автоматизацията, включително офис поддръжка и обслужване на клиенти. Чернокожите и латиноамериканците също ще са засегнати, тъй като търсенето на работници в хранително-вкусовата промишленост и производството ще намалее.

Според McKinsey Global Institute до края на 2030 г. най-малко 12 млн. работници в САЩ ще трябва да сменят професията си. Част от промените ще се дължат на стремежа за постигане на нулеви нетни емисии, което ще доведе до закриване на милиони работни места.

Това, което е обезпокоително, каза директорът на института Куайлин Елингруд, е, че промяната ще бъде фокусирана върху нископлатените работници. Вероятността да им се наложи да сменят професията си е до 14 пъти по-голяма от тази на най-високоплатените служители, а повечето от тях ще се нуждаят от допълнителни умения, за да го направят успешно.

Според доклада работниците на длъжности в офиси - от адвокати и учители до финансови консултанти и архитекти – също ще са сред най-засегнатите от разпространението на генеративния ИИ като ChatGPT на OpenAI. Но McKinsey твърди, че това до голяма степен ще доведе до промени в начина, по който се извършва тази работа, а не до премахване на длъжностите.

Вероятно „няма да е нещо толкова катастрофално Но това ще промени почти всяка работа“, отбелязва партньорът в института Майкъл Чуи.

Според доклада около 3,5 млн. работни места може да бъдат заличени, докато САЩ целят да прекратят емисиите на парникови газове, като най-засегнати ще са работниците в производството на нефт и газ и автомобилостроенето.

Според McKinsey обаче това ще бъде компенсирано от над 700 000 работни места, произтичащи от развитието на възобновяемата енергия, най-вече чрез капиталовложения в нови централи, зарядни станции и други подобни.

Преходът към енергетика, съчетан със засилените държавни разходи за инфраструктура, ще увеличи търсенето на строителни работници, които вече са в недостиг. Според McKinsey заетостта в строителството ще нарасне с 12% от 2022 до 2030 г

Ако пренареждането на работните места през следващите години се осъществи правилно, може да доведе до огромно увеличение на производителността и благосъстоянието в САЩ, според института. В доклада, за който Елингруд признава, че е „доста оптимистичен“ сценарий, се предвижда евентуален ръст на годишния ръст на производителността до 3-4%. Сега той е около 1%. За да се стигне дотам обаче, „САЩ ще се нуждаят от развитие на работната сила в много по-голям мащаб“, смятат от McKinsey.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?

Изкуственият интелект оставя без работа повечето програмисти в една страна

Как изкуственият интелект ще помага на журналистите?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички