Колко въглищни електроцентрали работят в Германия?


Колко въглищни електроцентрали работят в Германия?
Снимка: iStock

5840

Енергийната криза в Европа проправи път на въглищата в момент, в който Стария континент чертаеше планове за зелено енергийно бъдеще.

Общо 14 въглищни електроцентрали, както и една електроцентрала, използваща минерални масла, произвеждат електроенергия в Германия, след като правителството разреши търговската им експлоатация, съобщи германската Федерална агенция за управление на мрежите, предава dpa, цитирана от БТА.

Централите или са били повторно включени към електроенергийната мрежа на страната, или изобщо не са били затваряни на фона на неотдавнашната газова криза, показва преглед на сектора, изготвен от агенцията. Неин говорител заяви, че понастоящем няма планове за прекратяването на експлоатацията им.

Германия отпуска милиарди в помощ на прехода на индустрията към зелена енергия

Наредба на федералното правителство разрешава продажбата на електроенергия, генерирана от резервни мощности, които използват каменни въглища или петрол, до края на март 2024 г.

Дали производството на електроенергия, генерирана от тези централи, е икономическо оправдано зависи, наред с други фактори, от текущите цени на електроенергията на едро. Мярката цели и да изтласка природния газ от пазара като източник на електроенергия.

Въглищата се завърнаха триумфално в Германия

Според Федералната статистическа служба "Дестатис" една трета от електроенергията, произведена в Германия и подадена към националната електропреносна мрежа миналата година, е била от електроцентрали, работещи с въглища. Съответният дял през 2021 г. е възлизал на 30,2 на сто.

Около 60 на сто от въглищната електроенергия е генерирана от кафяви или меки (битуминозни) въглища, а останалите 40 на сто - от черни въглища. Кафявите въглища имат по-ниска енергийна калоричност от черните въглища и освен това са с по-високо съдържание на въглероден диоксид.

Делът на природния газ в производството на електроенергия в Германия е спаднал до 11,4 на сто през 2022 г., в сравнение с 12,6 на сто през 2021 година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички