Конгресът на САЩ възнамерява да разшири санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"


Конгресът на САЩ възнамерява да разшири санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток"
Снимка: iStock/Guliver

2978

Проектът на съгласувания от двете камари на Конгреса на САЩ военен бюджет на страната за фискална 2021 г. включва разширяване на санкциите по газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Сенатът оттегля и поправка, която позволява на президента на САЩ да се откаже от използването на санкции, ако това е в националните интереси на страната, предаде ТАСС.

"Законопроектът на Камарата на представителите съдържа разпоредба, която допълва закона за осигуряване на енергийна сигурност в Европа от 2019 г. , която разширява санкциите срещу проектите за изграждане на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток". Поправката на Сената съдържа същата разпоредба, се казва в изявлението. "Сенатът оттегля поправка, която позволява на президента да се откаже от санкции срещу дадено лице, ако това е в национален интерес на САЩ." 

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Към днешна дата "Северен поток 2" е завършен на 93%. Спирането на проекта се дължи на факта, че в края на декември 2019 г., заради санкциите на САЩ, швейцарската компания Allseas спря работата по изграждането на газопровода и оттегли своите кораби. 

"Турски поток", който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от територията на Русия до крайбрежието на Турция. По-нататък има сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави за износ на газ за Гърция, България, Северна Македония. В бъдеще (след приключване на строителството на цялата инфраструктура) газът ще отива в Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода от 930 км. е 31,5 милиарда кубически метра метра газ, годишно. 

През лятото първо контролираната от демократите Камара на представителите, а след това Сенатът с мнозинство от републиканците одобриха техните версии на проекта на военен бюджет за фискалната 2021 година. След това от представители на двете камари беше сформирана комисия за съгласуване на подробностите. Сега конгресмените и сенаторите отново ще трябва да гласуват одобрения проект. Окончателният проектобюджет ще бъде изпратен на държавния глава за подпис.

Междувременно, по друг повод, президентът Доналд Тръмп обяви, че ще наложи вето на проекта за военен бюджет на Конгреса. Президентът на Съединените щати изрази съжаление, че в проектобюджета за 2021-ва се споменава освобождаването на социалните мрежи от отговорност, предаде още ТАСС. Подробности - ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички