КЗК разследва "Лукойл България" за монопол


КЗК разследва "Лукойл България" за монопол
Снимка: iStock

6341

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу компанията "Лукойл България" за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Проверката е по сигнал на друга компания от бранша - "OMV България". Конкретният повод за сигнала не се уточнява, съобщи БНР. "Лукойл" отрича да има монопол върху данъчните складове за горива

От OMV са уточнили за медията единствено, че: "подкрепят спазването на законодателството за конкуренцията, което е от съществено значение за здравословната и справедлива бизнес среда".

От "Лукойл" засега отказват да коментират проверката. И двете дружества членуват в Българската петролна и газова асоциация, откъдето също се въздържаха от коментар. Техният аргумент е, че става въпрос за търговски спор между две дружества.

Припомняме, че в края на март 2017 г., само дни преди поредните избори у нас, КЗК след едно разследване за еднаквите цени на шестте основни дистрибутори на горива у нас изненада обществеността като прекрати производството срещу тях по обвинението, че са в картелно споразумение за цените.

Антимонополният орган, който преди това уверяваше, че този път разполага с категорични доказателства, че "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол" и "Петрол" са договаряли цените си и ще има наложени глоби, обяви, че не съществуват основания за продължаване на производството срещу тези фирми. Установи само ценови паралелизъм.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички