КЗК разследва "Сакса" и "Инса ойл" за скока на бензина и дизела


КЗК разследва "Сакса" и "Инса ойл" за скока на бензина и дизела
Снимка: Цени горива

7096

Има основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение от страна на двама търговци на горива – "Сакса" и "Инса ойл", които оперират вериги от бензиностанции, обяви Комисията за защита на конкуренцията.

Регулаторът се е самосезирал заради паниката с цената на бензина на някои бензиностанции в страната в навечерието на 3 март. Тогава за няколко часа цената на литър бензин надхвърли 3 лв. в бензиностанции на двете фирми и се образуваха огромни опашки. Правителството обвини младежката организация на ГЕРБ във всяване на паника с масирано споделяне с платени постове в социалните мрежи на кадри от опашки за бензин с внушения за предстоящи дефицити. Големи опашки по бензиностанциите. Ще има ли криза с горивата?

"За тези дружества са събрани данни, че в периода 02.03.2022 г. – 11.03.2022 г. неоснователно са определяли (фиксирали) продажни цени за крайни клиенти, от което е налице ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния продуктов и географски пазар. Това тяхно поведение може да бъде насочено към извършено нарушение на антитръстовите правила по чл. 15 от ЗЗК, което поведение има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар", съобщава КЗК.

Антимонополната комисия получила множество сигнали за непазарно повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти. Тя посочва, че двете компании – "Инса ойл" и "Сакса", са основни доставчици и търговски партньори на една от фирмите, подала сигнал, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

Комисията установи, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март, когато средната цена на бензин А-95 достига 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л. На бензиностанции от веригите "Круиз" на въпросната дата средната цена на литър гориво достига 3.14 лв. за литър, а на дизеловото гориво 3,13 лв./л. На бензиностанции от веригата "Инса ойл" на средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л. Горивата поскъпват осезаемо, ще доближат 3 лева

В хода на разследването КЗК ще проучи поведението и на другите участници на пазара на горива и при наличие на достатъчно данни кръгът на разследваните търговци на горива може да бъде разширен.

Антимополната комисия е започнала проучване и спрямо другия проблемен продукт - олиото, чиято цена в някои търговски обекти силно скочи за няколко дни и предизвика паника за презапасяване. Засега няма сигнали за съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или злоупотреба с господстващо или монополно положение.

КЗК обаче подчертава, че въпросите, свързани със спекула на различни пазари, не са от нейната компетентност. "Повишаването на цените на определени продукти би могло да представлява нарушение на закона за защита на конкуренцията, само ако не се дължи на пазарните процеси, като например повишаване на търсенето или на стойността на производствените суровини, а е резултат от съгласувано или координирано поведение на пазарните участници или злоупотреба с господстващо или монополно положение", посочва комисията.

Регулаторът призовава хората да подават подобни сигнали, за да може тя по-ефективно да противодейства на антипазарно поведение от страна на компаниите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Горивата не спират да поскъпват, метанът с рекордна цена

Горивата поскъпнаха двуцифрено за месец

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички