Литва разработва проект за ядрени санкции срещу Русия


Литва разработва проект за ядрени санкции срещу Русия
Снимка: iStock

1841

Литва предлага начин за налагане на ядрени санкции срещу Русия, включващ дерогация за Унгария и период от 2 години за приключване на настоящите договори на държавите от общността с Русия. Предложението, до което Reuters има достъп, съдържа рестриктивни мерки срещу „Росатом“.

То залага на забрана за нови инвестиции в руския енергиен ядрен сектор, сключване на нови споразумения за сътрудничество с „Росатом“ и забрана за внос на обогатен уран от Русия, с опция Франция да е изключена от клаузата.

Според агенцията дерогациите и гратисния период за сключените вече договори могат да смекчат позициите на Унгария и другите ядрени държави в общността. Източници на Ройтерс твърдят, че предложението е приемливо за Франция. Няма индикации как се приема то в Будапеща.

Припомняме, че и българският президент Румен Радев заяви, че страната ни ще наложи ембарго на включването на руския ядрен сектор в санкционните пакети срещу Русия. „Страната ни има изградена ядрена централа по руска технология и сме зависими от доставките на оборудване и ядрено гориво“, посочи той.

АЕЦ „Козолодуй“ обаче вече има подписани договори за диверсификация на ядреното гориво, като се очаква финализиране на процедурата за лицензиране на гориво на Westinghouse за един от работещите блокове. Служебното правителство предприе и мерки за запасяване с материали и търсене на алтернативни доставчици.

Досега страните от ЕС наложиха 10 пакета със санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Много печеливши за Москва сектори обаче не са засегнати и ядрената енергетика е сред тях. При гласуването на санкциите се изисква пълно единодушие сред членовете на общността. Очакванията са, ако се стигне до гласуване на такова предложение, Унгария да е против. Страната освен, че има руски реактори, подписа договор с „Росатом“ за изграждане на още два в АЕЦ „Пакш“.

В предложението на Литва е вписана възможността Будапеща да се възползва от изключение от 9 години заради строежа на новите реактори.

Идеята на предложението е да бъде санкционирана „Росатом“ заради окупацията на Запорожката АЕЦ, посочват авторите. Според анализатори обаче решение ще бъдат по-скоро индивидуални санкции срещу работещите в руската държавна ядрена корпорация.

По данни на Eurostat през 2022 г. страните от ЕС са внесли ядрени продукти от Русия на стойност 750 млн. евро. През 2021 г. Русия е доставила около 20% от урана, използван в общността.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Десет страни членки, включително и България образуват алианс за ядрена енергия

"Електрисите дьо Франс" ще изгражда два блока в АЕЦ "Белене"

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички