"Лукойл Нефтохим Бургас" не е в процес на продажба, посочи основният акционер в компанията


"Лукойл Нефтохим Бургас" не е в процес на продажба, посочи основният акционер в компанията
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

2141

"Лукойл Нефтохим Бургас" не е в процес на продажба, не са получавани оферти и не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от името на компанията. Това се посочва от LITASCO, базирана в Швейцария компания, която е основният акционер в "Лукойл Нефтохим Бургас", чрез съобщение, цитирано от БТА. Контролният пакет акции в LITASCO се държи от руската енергийна компания "Лукойл".

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на "Литаско". Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от LITASCO в позицията си, изпратена ексклузивно до Bloomberg.

Наскоро пред журналисти министър-председателят Николай Денков заяви, че "интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни".

ОЩЕ: Асен Василев заговори за смяна на собствеността на "Лукойл" у нас

Financial Times публикува преди два дни статия, в която цитира министъра на финансите Асен Василев, според когото натискът от страна на правителството върху руските компании е принудило "Лукойл" да започне процедура по продажбата на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа.

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията", заявява Василев за Financial Times. "Налице е интерес".

Правителството не е намесено в продажбата на рафинерията, която изнася повече от половината от продукцията си, включително и особено важния дизел за Украйна. Финансовият министър обаче изтъкна, че наказателните мерки ще останат в сила до появата на нови собственици, а наскоро наложеният 60-процентов данък печалба ще бъде намален до стандартните 15 на сто едва след това. Междувременно рафинерията трябва да извърши промени, за да започне да преработва неруски петрол, като цената им може да достигне 500 милиона евро, припомни изданието.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

НС реши: България отменя дерогацията за руския петрол 3 месеца по-рано

Какво ще стане, ако рафинерията на "Лукойл" затвори?

Ето какво ще се случва с "Лукойл" в България

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички