НС реши: България отменя дерогацията за руския петрол 3 месеца по-рано


НС реши: България отменя дерогацията за руския петрол 3 месеца по-рано
Снимка: iStock

2813

Българското правителство трябва да прекрати дерогацията на ЕС, която позволява внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г. Това реши Народното събрание с окончателно приемане на промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

Гласовете в подкрепа на решението дойдоха от ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС.

ЕС позволи дерогация за България за внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г., но управляващите предложиха законорпоект, с който да се прекрати предсрочно. Вчера икономическата комисия в парламента реши това да се случи окончателно на 1 октомври 2024 г., като идеята е поетапно да се намали използването на петрол с руски произход.

Търговски управител, контролиран от държавата

Новите текстове предвиждат и назначаването на особен търговски управител в „Лукойл“, който да е отговорен пред НС и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет.

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации. Той ще е задължен да представя подробни 6-месечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации. В изключителни случаи, при които няма действащ парламент, особеният управител ще се назначава от МС.

Дебатите

Според Борислав Гуцанов (БСП) бензинът ще премине цена от 4 лева за литър в следващите няколко седмици.

„Цената се сваля от конкуренцията“, изтъкна по време на дебатите депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров в отговор на опозицията, че премахването на дерогацията ще оскъпи цената на горивата у нас, позволена от ЕК.

С приетата законодателна промяна „Лукойл“ ще трябва в срок до 1 октомври 2024 г. напълно да се откаже от руския петрол. Депутатите поставиха и няколко междинни цели – до края на тази година в рафинерията ще може да се преработва до 80% руски петрол, до 31 март 2024 г. – до 75%, до 31 юни 2024 г. – до 50%, а до края на септември – не повече от 25%. Оборотът от преработените горива не трябва да пада под средното за последните 5 години.

Брюксел даде срок на България да се откаже от руския петрол до края на 2024 г. ЕК дава правото на дерогация, т.е. да не бъдат прилагани европейските правила за определен период от време, но е право на националните власти да преценят дали да я използват и дали се изпълняват изискванията за нейното изпълнение.

Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията производствената цена на бензина у нас е съвсем близо до цените в държави, които не купуват руски петрол. Бензинът и дизелът у нас са по-евтини само заради по-нисък акциз, сочат анализите на организацията.

Според данни на Агенция „Митници“ рафинерията спокойно може да работи с по-големи количества неруски петрол – още преди войната в Украйна около 50% от микса са били съставени от алтернативни горива. Сега от „Лукойл“ са категорични, че няма технологична възможност за по-малък дял на руски петрол и преработва почти изцяло сорт .

Руският петрол вече се търгува много близо до пазарните нива въпреки тавана на Г-7, сочат данните на Argus, цитирани от Bloomberg. Според тях сортът Urals се търгува за около 85 долара за барел на петролните терминали на Балтийско море и около 86 долара на пристанище Новорусийск в Черно море.

Страните от Г-7, ЕС и Австралия определиха максимална цена от 60 долара за барел. Но Русия успя да намери начин да заобиколи санкцията – чрез собствена „тайна флотилия“, която транспортира петрол, без да използва услугите на западните компании. Така няма кой да следи на каква цена се търгува петролът.

Референтният за повечето петролни договори сорт Brent се търгува вече за почти 96 долара за барел.

По данни на Bloomberg доставките през Черно море на руски петрол към България остава без промяна в последните 28 дни до 24 септември на ниво от 183 000 барела на ден. Страната ни е единственият купувач на руския петрол в ЕС през черноморските терминали.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия продава петрол на Индия с 30% по-скъпо спрямо западния ценови таван

На първо четене: Особен търговски управител поема контрола над "Лукойл"

Ще бъде ли отменена дерогацията за руски петрол?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички