Мораториум върху цените на тока, парното и водата за бита прие парламентът


Мораториум върху цените на тока, парното и водата за бита прие парламентът
Снимка: iStock

8995

Депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, парното и водата. До решението се стигна след изненадващо предложение от страна на групата на ГЕРБ-СДС. Народните представители от "Има такъв народ" подкрепиха идеята, а Тошко Йорданов благодари на Десислава Атанасова, че депутатите от партията на Бойко Борисов най-сетне се грижат за хората. "За" идеята гласуваха 186 депутати, двама бяха против, а други двама се въздържаха. Идва очакваното голямо поскъпване на парното и тока

Парламентът реши и да се създаде Временна комисия за въпросите с енергийната криза. За нейн председател беше избран Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната. Комисията ще работи в продължение на един месец. Идеята дойде от парламентарната група на партията на Кирил Петков и при дебатите срещна отпор от страна на ГЕРБ-СДС. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която подхвана темата още с обсъждането на дневния ред на парламента, обяви, че инициативата на ПП ще наруши сериозно Закона за енергетиката и работата на независимия регулатор КЕВР. 

Като аргумент за необходимостта от създаване на такава комисия, председателят на парламентарната група на Продължаваме промяната Андрей Гюров посочи, че "тази необходимост възниква от липсата на легитимност на КЕВР - в нея има членове и председател с изтекъл мандат." 

По горещата тема за растящите цени на енергоносителите в парламента дойде вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова. "Всички си даваме сметка, че увеличението на тока за битовите потребители е тежък удар върху семействата и домакинствата", подчерта тя. "Поехме ангажимент да приемем законови и подзаконови мерки, за да не утежняваме семействата и домакинствата с тези нови цени", изтъкна тя и увери, че това ще се случи. Експерт: Най-лошото от енергийната криза тепърва предстои

Нинова коментира и новата парламентарна комисия за енергийната криза. "Съвсем естествено е в парламента да се създаде такава комисия. Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, но да не допуснем увеличението от първи януари. Полагаме усилия това са се случи, но както виждате въпросът ще бъде решен в парламента. Ние подкрепяме създаването на тази комисия", категорично заяви лидерът на БСП.

По-рано тази седмица, в деня на стъпването в длъжност на кабинета "Петков", от Комисията за енергийно и водно регулиране казаха, че токът за бита трябва да поскъпне средно с 11,5 процента от новата година. При парното и топлата вода планираният скок средно за страната е с около 13 на сто. Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че е изненадан, че предложението е в деня на избирането на новото правителство, а Министерският съвет реши да направи спешен анализ на предложението на енергийния регулатор.

Реакция на изявлението на Кирил Петков дойде от главния икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков, който каза, че КЕВР нарочно изчаква последния възможен момент за това решение както за да забави ръста (на цената, бел.ред.), така и за да намери механизми за по-ниско увеличение в рамките на действащото законодателство. Думите му бяха подкрепени и от социалиста Георги Кадиев. Според него, ако бъдат замразени цените за година напред, това ще значи и, че не могат да се свалят цени.

Днес сутринта социалният министър Георги Гьоков изказа виждането, че цената на тока може да бъде ограничена чрез мораториум върху тарифите. "Държавата има механизми за контрол над цената на тока", каза в коментар по Нова телевизия той. Като възможен вариант министърът посочи налагане на мораториум върху тарифите. Румъния сложи таван на цените на тока и газа

Социалният министър увери, че всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи, отбеляза той и уточни, че става въпрос за над 290 000 души. "Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", коментира той. Ще има ли повече енергийни помощи?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция компенсира хората и малкия бизнес заради по-скъпия ток

Рязко поскъпване на водата заради тока

Колко плащат за отопление в съседните балкански страни?

Поскъпването на тока продължава поне до пролетта

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички