Норвегия засилва търсенето на нефт и газ в Арктика


Норвегия засилва търсенето на нефт и газ в Арктика
Снимка: Equinor

4614

Норвегия възнамерява да отвори рекорден брой блокове в Арктика за проучвания за петрол и газ, съобщи норвежкото правителство, цитирано от AFP.

Скандинавската страна, която вече е най-големият доставчик на природен газ в Европа и голям производител на петрол, предлага 92 блока за проучвания, от които безпрецедентните 78 в Баренцово море в Далечния север. Други 14 са разположени в Норвежко море, съвсем близо до Полярния кръг. Докато спасяваше Европа, Норвегия спечели стотици милиарди от износ на газ

"Необходимо е да бъдат открити нови залежи, за да продължим да развиваме норвежкия шелф. Важно е, както за Европа, така и за страната и съответните региони да се улеснят нови проучвания на север", каза в изявление министърът на петрола и енергетиката Терие Аасланд. Русия е в историята: Германия има нов любим доставчик на газ

Новината бе оповестена в рамките на процедурата по годишното разпределение на петролни лицензи в т. нар. "зрели" зони, тоест зони, които вече са широко проучени. В съответствие със сключено през ноември споразумение със Социалистическата лява партия лявоцентристкото правителство, което има малцинство в парламента, няма да разрешава проучвания в "девствени" зони до 2025 година. Представените предложения ще преминат през обществено обсъждане. Норвегия не се отказва от петрола и газа

Намеренията на властите бяха остро критикувани от еколозите. "Правителството подготвя огромен и изключително агресивен набор от отстъпки, когато ООН и Международната агенция за енергията (МАЕ) изразяват ясна позиция, че няма място за проучвания за петрол, ако искаме да постигнем климатичните цели", твърди Трулс Гуловсен, шеф на норвежкото подразделение на "Приятели на Земята".

Неправителствената организация се възмущава най-вече от факта, че някои блокове са разположени на "около 10 километра от съществуващи инфраструктурни обекти" и вижда вероятност да не бъде спазен ангажиментът да не се прочува в девствени зони.

За сметка на това популистката десница, която защитава петролния сектор, заяви, че става дума за "тактическа игра" от страна на правителството, което вероятно ще направи отстъпки в рамките на бъдещи преговори със Социалистическата лява партия.

Петролните компании ще трябва да подадат заявленията си през третото тримесечие, а окончателното разпределение на лицензите е предвидено за началото на 2024 година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Скандинавският спасител на Европа от забранения руски нефт

Откъде идва богатството на Норвегия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички