Норвежката Equinor спасява Европа от забранения руски петрол


Норвежката Equinor спасява Европа от забранения руски петрол
Снимка: Equinor

20098

Докато Европа търси по света нефт, с който да замени руските доставки, едно петролно находище, което е много по-близо до нея, помага за запълване на празнината, разказва Reuters. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Норвежката компания Equinor изпраща суров петрол от гигантското находище Йохан Свердруп в Северно море на европейския пазар вместо в Азия, където е доставила около 100 милиона барела през миналата година.

В същото време Русия изпраща все по-големи количества от суровината към Азия, компенсирайки намаляващите европейски доставки. От ситуацията най-добре се възползват Китай и Индия, които осезаемо увеличават петролния внос, привлечени от големите отстъпки в цената. Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол

В Европа норвежкият суров петрол се е превърнал почти в директен заместител на руския сорт "Уралс" за рафинериите в Германия, Полша, Литва, Швеция и Финландия, както и в Турция, според Equinor. Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Европейските търговци и рафинерии изискват оценки за качествата на норвежката суровина, за да заменят някои от количествата, които са получавали от Русия, посочва пред Reuters изпълнителният директор на Equinor Андерс Опедал. "Досега през годината по-голямата част от товарите отиваха в Европа. През март всички товари отидоха в Европа, докато през март миналата година 60% отидоха в Азия", посочва Опедал.

По-ниските транспортни разходи, дължащи се на по-кратките курсове за доставка, също осигуряват на Equinor допълнителна печалба. Тя се добавя към вече рекордно високите приходи на компанията, подпомогнати от продажбите – включително на природен газ – за все по-жадната за енергия Европа. Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Западните страни полагат големи усилия да намалят зависимостта си от руския нефт и газ след нахлуването на Москва в Украйна през февруари.

Драстичен спад в доставките за Китай и Азия

През 2021 г. около 100 милиона барела суров петрол от норвежкото находище са изпратени към Азия. Това са по 274 000 барела на ден, а близо 2/3 от общото количество е купено от Китай, показват данните на Refinitiv Eikon. Най-големите износители и вносители на петрол в света

Износът на норвежки петрол за Европа, включително Турция, е горе-долу наравно с този за Китай през миналата година. Но от началото на руското нахлуване в Украйна потоците норвежки нефт към Китай пресъхват, докато тези към Европа се увеличават над два пъти.

Едва 5 танкера са отплавали към Азия между март и май, което е 3 пъти по-малко спрямо година по-рано. Петролният износ за Китай е намалял наполовина до 6,9 милиона от 14 милиона барела, а през май не е имало нито един товар.

Огромен ръст на доставките за Европа

Междувременно износът от норвежкото находище за Европа, включително Турция, нараства до 34,4 милиона, или 374 000 барела на ден, през последните 3 месеца, утроявайки се спрямо предишната година.

Находището Йохан Свердруп, кръстено на бащата на норвежкия парламентаризъм, е изпратило 7,1 милиона барела нефт за Финландия, 5,6 милиона барела за Германия и 3,4 милиона барела за Литва, в сравнение с нулеви доставки в периода между март и май 2021 г.

Износът за Полша нарасна до 5 милиона от 900 000 барела, за Швеция нарасна до 4 милиона от 1,5 милиона и за Холандия до 4,2 милиона от 2,6 милиона барела. Плановете са петролното  находище да увеличи производството с 220 000 барела на ден до общо 755 000 барела на ден до края на настоящата година.

Ако допълнителното производство също отиде в Европа, норвежкият петрол може да замени до 484 000 барела, или повече от 1/5 от доставките на руски петрол за ЕС, които са около 2,2 милиона барела на ден през 2021 г. Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

Плановете на ЕС предвиждат ембарго, засягащо 90% от руския внос на петрол до края на годината. "Стартирането на Фаза 2 (на проекта, б.р.), което очакваме през декември, съвпада с ембаргото на ЕС... така че има ясна възможност Свердруп да остане най-доставяният среден клас в региона", каза Янив Шах, анализатор в консултантската компания Rystad Energy.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

За 100 дни война Русия спечели 100 млрд. долара от горива

Русия: Ембаргото върху петрола ще струва на Европа 400 милиарда долара

Ахилесовата пета на руския петрол

Страните от Г-7 се готвят да поставят ценови таван на руския петрол и газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички