Застраховката: Ахилесовата пета на руския петрол


Застраховката: Ахилесовата пета на руския петрол
Снимка: iStock

10075

Досега Русия успява да избегне голяма част от последиците от санкциите върху търговията с нефт, но застрахователната индустрия заплашва да затрудни бизнеса, освен ако Москва и нейните клиенти не успеят да запълнят празнината, оставена от западните застрахователи.

Застрахователи от Европа и САЩ, които доминират на международния морски пазар, ограничават покритието за руски петролни танкери, за да не нарушат санкциите, наложени след инвазията на Москва в Украйна, твърдят източници от бранша. Дори и неруските кораби вече са изложени на риска да бъдат изключени от западните застрахователи, ако превозват руски суров петрол. Как Гърция помага на Путин да избегне европейските санкции

Действията на западните застрахователи биха могли да подкопаят неотдавнашния успех на Москва в пренасочването на доставките на суров нефт от Европа и САЩ към Азия, да ускорят спада в европейския ѝ бизнес и да направят още по-голяма дупка на енергийните пазари, тъй като ограниченията приклещват втория по големина износител на суров петрол в света. Лоша новина: Вече купуваме петрола по 250 долара за барел

Очаква се отдръпването да настъпи през юни и юли, когато изтича пълният срок на действие на полиците, които бяха изтеглени този месец в очакване на по-строгите ограничения на Европейския съюз, съобщават за Reuters източници от корабоплаването и индустрията. Те отказаха да посочат имената си поради деликатността на темата на свързания с Русия бизнес.

"Международните морски застрахователи продължават да оказват натиск да не застраховат корабни компании по света за превоз на руски петрол. Не могат да бъдат изключени сътресения или краткосрочно прекъсване на морското застраховане", казва Мария Берцелету, анализатор в базираната в Гърция Signal Maritime Services, водещ мениджър на петролни танкери. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

От корабите се изисква да имат застраховка за защита и обезщетение (P&I), която покрива искове за отговорност към трети страни, включително екологични щети и наранявания. Отделни полици за корпуса и машините покриват физически щети по корабите.

Макар че застрахователните компании, базирани в държави, които са големи купувачи на руски петрол, може би ще могат да се намесят, тяхната способност да покриват потенциално огромни застрахователни рискове чрез получаване на собствени застрахователни полици от презастрахователи изглежда също ще бъде засегната.

Както пазарът за морско застраховане е доминиран от западни компании, така и глобалният пазар на презастраховане е доминиран от американски и европейски компании, които сега трябва да се съобразяват с широк спектър от санкции, насочени срещу руските интереси в областта на корабоплаването и банките.

"Сега ще бъде голямо предизвикателство да се идентифицира презастрахован иск, който да не бъде обхванат по някакъв начин от тези санкции", казва Майк Солтхаус, ръководител на исковете в North, член на International Group - асоциация на застрахователи, които предоставят застраховка P&I на около 90% от океанските кораби.

Държавни гаранции?

Без презастраховане застраховател, който подписва полица за петролен танкер, вероятно ще се нуждае от държавна гаранция, за да покрие потенциални задължения, които могат да достигнат милиарди долари.

"Вероятно в Русия има застрахователи, които са способни да изготвят програми за отговорност към трети страни и презастраховане, които биха могли да бъдат подкрепени от суверенен фонд от Китай или Руси или от комбинация от двете", казва Солтхаус, който е и председател на подкомитета по санкциите на Международната група. "Това е възможно технически. Зависи от политическата воля и от това на кои пазари Русия ще съсредоточи своите товари", добавя той.

Според данни на индустрията и търговци, засега клиентите в Индия и Китай купуват товари с руски петрол, които са избягвани от Запада и именно заради това са по-евтини. Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочва, че през април износът на руски петрол се е върнал към средните си стойности отпреди инвазията. Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

При липсата на западни застрахователи Русия се обръща към местни застрахователни компании, включително към четвъртият най-голям застраховател в страната "Ингосстрах", твърдят източниците в бранша. Засега не е потвърдено дали руското правителство или друга държава е предоставила или смята да предостави на частната "Ингосстрах" някакви финансови гаранции. Министерствата на икономиката и на транспорта, както и самата компания не отговарят на запитванията за коментар.

Индия, която е дългогодишен съюзник на Москва, активно изкупува руски суров петрол. По данни на МАЕ, от началото на тази година делът ѝ в износа на руски нефт е нараснал от нула на 10%. Според високопоставен правителствен служител Ню Делхи не смята, че застраховката е пречка за бъдещи покупки, тъй като "Ингосстрах" носи отговорност за всички рискове в морето.

"Индия признава застрахователното покритие на "Ингосстрах", включително P&I, така че няма да има никакъв проблем, стига корабите да отговарят на правилата за влизане в пристанището. Тъй като не признаваме санкциите на САЩ, ще приемем руски кораби. Нашата отговорност ще възникне едва след разтоварването на кораба", заяви служител, пожелал анонимност.

Китай, най-големият вносител на петрол в света, също увеличава покупките на нефт от Русия на изгодни цени, според данни за корабоплаването и търговци на петрол, които са говорили с Reuters. Китай поглъща все по-жадно евтиния руски петрол

Но китайските застрахователи, които искат да поемат бизнес, който преди това е бил покриван от западните им колеги, вероятно ще се нуждаят от държавна гаранция, според източници от индустрията. "Няма да е търговски жизнеспособно решение за който и да е китайски застраховател да поеме застрахователното покритие от европейските компании. Китайските компании нямат голям опит или познания в този сектор", обяснява Леонард Ли, партньор в консултантската компания за управление Oliver Wyman.

Бягство от страх

Съществува прецедент, при който правителствата се намесват, за да гарантират морските рискове, свързани с превоза на санкционирани стоки. През 2012 г. Япония използва държавна гаранция, за да подпомогне внасянето на товари с ирански петрол, след като западните застрахователи прекратиха покритието заради санкциите срещу Техеран преди да бъде постигнато ядрено споразумение.

Японски държавен служител, който отказа да назове името си поради деликатността на въпроса, заяви, че законодателството, прието през 2012 г., се отнася стриктно за вноса на ирански петрол и че ще трябва да бъдат одобрени нови правила за всякакви гаранции, свързани с Русия. Засега не се обсъждат подобни резервни планове.

Японските застрахователи все още осигуряват покритие за танкери, превозващи руски нефт, стига те да не са свързани с компании, включени в списъците със санкции, заяви японски източник от индустрията, запознат със ситуацията. Източникът добави, че ако Великобритания и други западни презастрахователни компании спрат да предлагат покритие, застрахователите в Япония вероятно ще направят същото.

Сложната плетеница от санкции на САЩ, ЕС и Великобритания забрани на корабите, притежавани от Русия или плаващи под неин флаг, да посещават пристанища или да сключват нови търговски договори, да набират капитал или да осигуряват ново застрахователно покритие от компании, работещи в тези юрисдикции. Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Не съществува забрана за застраховане на чуждестранни кораби, които превозват руски нефт, но тя се разглежда като част от нов пакет от ограничения на Европейския съюз, който ще включва и ембарго върху вноса на руски петрол. Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Междувременно застрахователният сектор се самосанкционира в очакване на евентуални бъдещи ограничения, а руският морски сектор е потърпевш от прекратяване на множество услуги, включително сертифициране на кораби от страна на водещи чуждестранни доставчици - жизненоважно за достъпа до пристанища и осигуряването на застраховки. Корабни компании се оттеглят, а производителите на корабни двигатели преустановяват обучението, свързано с тяхното оборудване.

"Частните предприятия действат по-твърдо и налагат по-големи ограничения, отколкото правителствата някога биха го направили, защото се страхуват от инвеститори активисти и акционери", каза Рос Дентън, ръководител на отдела за международна търговия в адвокатската кантора Ashurst.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички