Официално: Влиза в сила таванът на ЕС върху цените на газа на едро


Официално: Влиза в сила таванът на ЕС върху цените на газа на едро
Снимка: iStock

3587

Днес е денят, в който в ЕС влиза в сила таванът за цените на газа на едро, като той ще се задейства при определени условия. Тази мярка беше договорена от министрите на енергетиката на страните членки на 19 декември 2022 година след месеци на спорове, предава БТА. Европа най-после успя да ограничи цената на газа

Този промяна предвижда цената на газа на едро за някои фючърси, търгувани на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро/MWh при определени условия, уточниха дипломати за ДПА. 

След като цените на едро достигнаха своя връх досега през август, няколко европейски страни призоваха за амбициозни мерки, а други, като Германия, останаха скептични дали намеса на газовия пазар е добра идея.

Германия в крайна сметка подкрепи сделката, включваща няколко предпазни клаузи, чрез които да се гарантира сигурност на доставките и стабилност на финансовите пазари.

Компромисът се базира на предложение на ЕК, което първоначално беше разкритикувано от много страни членки, тъй като предложените условия се сметнаха за твърде строги.

Ограничението ще се задейства, ако преходния месец цената на хъба TTF надвиши 180 евро/MWh три последователни дни, уточни през декември чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, като допълни, че разликата между котировките на TTF и референтна цена за втечнения природен газ трябва да е 35 евро/MWh или по-висока за 3 дни.

Мярката, беше приета след дълги политически дебати и цели да предпази потребителите ценови шокове, но поне засега нивата и тенденциите са такива, че няма голяма нужда от нея. Вчера природният газ се котираше при нива от 52,60 евро/MWh или над 3 пъти под определения таван. Таванът на цената на газа в Европа няма да проработи

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Последен шанс: Ще постигне ли компромис ЕС за таван на цената на газа?

Как Европа се подготвя за следващата зима без руски газ?

Таванът на цените на газа в Европа ще ѝ струва милиарди

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички